donderdag, 29. juni 2006 - 10:59

Voor het eerst actie in de begrafenis-branche

Amsterdam

Donderdag is CNV Dienstenbond een actie gestart in de uitvaartzorg uit protest tegen de CAO-plannen van de werkgever. Alle werknemers, leden en niet-leden, krijgen de komende dagen van CNV Dienstenbond een rouwkaart. Daarin staat te lezen dat de CAO voor de uitvaart hen dreigt te ontvallen door de onaanvaardbare eisen van de werkgever. In de plannen van werkgeverszijde krijgt hun arbeidsovereenkomst het karakter van een oproepcontract.

Werknemers worden gevraagd de actie te steunen door een condoleance register te tekenen op de site www.dienstenbond.nl. Na drie weken zal het complete register overhandigd worden aan besturen en directies van de grootste uitvaartondernemingen.

De ludieke actie is historisch te noemen, omdat de sector nooit eerder in haar bestaan actie voerde. Het geeft aan hoe hoog het de werknemers zit dat de werkgevers hun arbeidstijden maximaal willen flexibiliseren. De werkgever wil eenzijdig de vrijheid hebben haar medewerkers op te roepen wanneer het haar uitkomt en even zo gemakkelijk naar huis te sturen als er minder werk is. Daarmee verliest de werknemer elke grip op werktijd en vrije tijd.

Op voorspraak van haar leden verzet CNV Dienstenbond zich krachtig tegen de plannen van de werkgever. De invoering van deze zogeheten jaarurennorm, waarbij de werkgever het recht krijgt mensen die uren te laten draaien, wanneer het hen uitkomt, is een wens die steeds meer gehoord wordt bij werkgevers.

De suggestie van CNV Dienstenbond om een werkgroep in te stellen die een oplossing zoekt die recht doet aan de positie van de werknemers en soelaas biedt voor de problemen van de werkgever (onvoorspelbaarheid werkaanbod) is door de werkgevers zonder overleg van tafel geveegd.
Categorie:
Tag(s):