zondag, 4. juni 2006 - 15:33

Voorspoed en geluk daalt neer

Marken

Op eerste pinksterdag daalden honderden Lieveheersbeestjes neer op de dijk, in Marken. Als of het afgesproken was kwamen ze van alle kanten aangevlogen. Normaal gesproken paren deze kleine kevertjes in mei, maar iets leek ze naar de dijk te lokken waar ze met velen bijeen zaten en zich te goed deden aan bladluizen.

Terwijl de Marker dames zich in hun Pinkster klederdracht hulden, kwam geluk en voorspoed aangevlogen. Als dat geen teken is.........
Een inwoner van het schiereilandje verteld dat het wel vaker voorkomt dat de dijk onverspoeld wordt met Lieverheersbeestjes, hoe het komt weet ze niet.

Het kleine rood gestipte diertje kent in de volksmond vele namen zoals, Mariakevers, Heiligenkevers, Lievevrouwenworpjes, Hemelskoetjes, Zonnekevers of Gelukskevers. Ze worden gezien als de voorboden van voorspoed en geluk.

Omdat de kevertjes leven van bladluizen, ze eten er wel 100 per dag, worden ze in de glasteelt ook gebruikt om bij de bestrijding van bladluisplagen te helpen.

Volgens een recept uit 1560 zou kiespijn ogenblikkelijk verdwijnen als op de rotte kies een uitgeperst lieveheersbeestje gelegd wordt.
Provincie:
Tag(s):