vrijdag, 13. oktober 2006 - 9:53

Voorwaardelijke werkstraf voor treinmachinist

Breda

De rechtbank Breda veroordeelt een 57-jarige treinmachinist tot een geheel voorwaardelijke werkstraf van 120 uur. De rechtbank acht de machinist schuldig aan een treinongeval bij het station in Roosendaal op 30 september 2004. De man bestuurde een NS-reizigerstrein die van Amsterdam naar Vlissingen reed. Bij het wegrijden vanuit station Roosendaal miste hij twee seinen, waardoor de trein in botsing kwam met een locomotief van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS.

Ongeveer 50 treinreizigers en de machinist van de locomotief liepen verwondingen op. Daarnaast was er een materiële schade aan trein en locomotief van ongeveer 6 miljoen Euro.

De rechtbank verwijt de machinist dat hij bij het wegrijden vanaf het station Roosendaal zijn aandacht niet voortdurend bij de seinen heeft gehouden. De machinist, die het traject goed kende, had nog niet eerder meegemaakt dat het sein hier op rood stond.

Volgens de rechtbank mag van een treinmachinist echter - gezien zijn grote verantwoordelijkheid voor passagiers en materieel - onder alle omstandigheden worden verwacht dat hij zeer goed op de seinen let en rekening houdt met onvoorziene omstandigheden. Dat er - zoals de verdediging aanvoerde - daarnaast technische verbeteringen mogelijk zijn met het oog op de veiligheid op het spoor doet hier niet aan af.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat niet is gebleken dat de machinist de seinen heeft gemist doordat hij zijn aandacht had bij zaken die niets met zijn werk te maken hadden. De man heeft zich de gevolgen van het ongeval zeer aangetrokken en is niet meer werkzaam als machinist. Ook heeft hij twee jaar op de rechtszitting moeten wachten.

De officier van justitie had een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist.
Provincie:
Tag(s):