zaterdag, 1. juli 2006 - 3:34

Vraag naar operaties en zorg blijft groeien

Nijmegen

Steeds meer patiënten kiezen voor de Sint Maartenskliniek in Nijmegen voor een behandeling van hun aandoeningen op het gebied van houding en beweging. In 2005 groeide het aantal behandelde patiënten met zeven procent naar een totaal van 30.000 patiënten. Zo blijkt uit het jaarverslag van de kliniek.

Ongeveer eenderde van de patiënten komt uit de regio Nijmegen, de overige patiënten komen uit de rest van Nederland. Het verder verbeteren van de patiëntgerichte zorg is een belangrijk speerpunt van de Sint Maartenskliniek. Zo kunnen patiënten ook buiten kantoortijd naar de specialist en kan men met verwijzing ook zonder afspraak terecht naar de röntgenafdeling.

De Sint Maartenskliniek richt zich hierbij volledig op drie specialismen: orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Op het gebied van de behandeling van orthopedische aandoeningen, zoals rug-, voet- of knieklachten en reumatische ziekten is de Sint Maartenskliniek de grootste van Nederland.

De kliniek staat landelijk bekend om zijn complexe behandelingen, maar patiënten kunnen er ook terecht voor veelvoorkomende zaken als sportletsels, heup- of knieproblemen, artrose, botontkalking en pijnbestrijding.

Het ziekenhuis heeft een eigen afdeling voor wetenschappelijk onderzoek. De Sint Maartenskliniek viert dit jaar haar 70-jarig bestaan onder het motto ’70 jaar specialist in beweging’.

In de revalidatiezorg werkt men aan intensievere vormen van therapie zodat patiënten sneller herstellen en eerder kunnen terugkeren naar de thuissituatie. Het voedingsbeleid werd aangepast aan de wensen van de patiënt die nu een ruime maaltijdkeuzede keuze heeft in wat, waar en wanneer hij wil eten. Hiermee won de Sint Maartenskliniek twee prijzen: Een 1e plaats in de Grootkeuken Award en een tweede prijs in de Food=Care Award.

Het Sportmedisch centrum van de Sint Maartenskliniek behaalt goede resultaten met de programma’s voor begeleiding van volwassenen en kinderen met overgewicht.

Door de groeiende vraag naar gespecialiseerde zorg zijn de wachttijden voor operaties soms langer dan de kliniek acceptabel vindt. Daarom wordt er gewerkt aan het terugbrengen van de wachttijden, zodat de patiënten sneller terecht kunnen. Omdat door de omvang van de terreinlocatie de groeimogelijkheden in Nijmegen beperkt zijn, is de Sint Maartenskliniek een nevenvestiging gestart in Woerden in samenwerking met het Zuwe/Hofpoortziekenhuis.

Ook de samenwerking met het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem biedt mogelijkheden voor verdere uitbreiding en ontwikkeling.
Provincie:
Tag(s):