zaterdag, 23. december 2006 - 21:27

Vreugde na drama bij colobusapen

Emmen

In Dierenpark Emmen heeft de bejaarde colobusaap Mount Kenya deze week haar vijftiende baby ter wereld gebracht. Moeder en kind maken het, na een moeilijke start, gelukkig goed. De vader, Makumbi, is dit voorjaar uit Barcelona naar Emmen gekomen. Zijn introductie in de groep ging gepaard met een groot drama. Want toen hij kennis mocht maken met de andere apen, was zijn eerste daad het doodbijten van de twee zuigelingen.

Dat gebeurde zo snel, dat de verzorgers met geen mogelijkheid tussenbeide konden komen. Door de zogende jongen te doden, zorgt een nieuwe haremleider ervoor dat de vrouwelijke apen snel weer vruchtbaar zijn en dan zijn kinderen kunnen gaan voortbrengen. Dit gedrag komt in de natuur niet alleen voor bij colobusapen, maar bijvoorbeeld ook bij leeuwen en gorilla’s.

Moeder Mount Kenya was na de zware bevalling eerst wat verzwakt en liet zich haar baby afpakken door een andere vrouwelijke aap. Dat werd zorgelijk toen die aap het jong niet terug wilde geven, ook niet toen de kleine wilde drinken. Gelukkig schoot een dochter van Mount Kenya te hulp en bracht de spierwitte baby weer terug aan de moederborst. Bij het verzorgen van de kleine krijgt deze moeder op leeftijd veel hulp van haar twee dochters. Die dragen het jong het grootste deel van de tijd en brengen het bij zijn moeder als hij al piepend aangeeft dat hij wil drinken.

De nu nog spierwitte baby krijgt de zwart-witte kleur van zijn ouders pas na zes maanden. De witte kleur van de pasgeborene maakt de andere colobusapen duidelijk dat ze te maken hebben met een jonkie, waar ze extra voorzichtig mee moeten zijn. Nu het zijn eigen jong betreft, houdt ook de vader daar gelukkig rekening mee.
Provincie:
Tag(s):