maandag, 4. september 2006 - 9:03

Vrij-kopervergiftiging mogelijk oorzaak Alzheimer

Amsterdam

Onderzoekers in Rome hebben ontdekt dat bij de ziekte van Alzheimer de vrij-koperconcentratie in het bloed zeer licht verhoogd is. Deze vondst zou van groot belang kunnen zijn bij het zoeken naar de oorzaak en naar een rationele behandeling en preventie van de ziekte. De Romeinse onderzoekers willen graag samenwerken met onderzoekers in Nederland omdat hier ervaring bestaat in de behandeling van vrij-kopervergiftiging met zinktherapie bij de ziekte van Wilson.

Bij de farmaceutische industrie bestaat geen belangstelling voor het sponsoren van een dergelijk samenwerkingsproject. De arts dr. Hoogenraad, voormalig neuroloog bij het UMC in Utrecht, probeert nu buiten de farmaceutische industrie om sponsors te vinden.

De ziekte van Alzheimer is een veel voorkomende neurodegeneratieve aandoening (130.000 patiënten in Nederland). Andere degeneratieve aandoeningen zijn de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en de myotrophische lateraal sclerose (ALS). Kenmerkend voor deze aandoeningen is dat het ziektebeloop langzaam progressief is, dat de primaire oorzaak van de aandoening onbekend is en dat rationele therapie of preventie niet mogelijk is.

Tot nog toe is de ziekte van Wilson de enige uitzondering op de regel. Bekend is dat deze aandoening wordt veroorzaakt door een erfelijke ziekte die tot vrij-kopervergiftiging leidt. De ziekte is zeldzaam (200 patiënten in Nederland) en daardoor vrij onbekend. Ernstige bewegingsstoornissen bij veelal jonge mensen zijn kenmerkend. Zonder behandeling leidt de ziekte binnen enkele jaren tot de dood.
Categorie:
Tag(s):