woensdag, 28. juni 2006 - 20:50

Vrije Scholen gaan naar de Olympische spelen

Assen

Op 29 en 30 juni 2006 vinden er op het terrein van Hendrik van Boeijenoord in Assen Olympische Spelen plaats voor de vijfde klassen (groep zeven) van alle Vrije scholen basisonderwijs in het Noorden van het land: de scholen in Assen, Groningen, Meppel, Emmen en Leeuwarden hebben deze spelen georganiseerd voor meer dan 100 leerlingen.

Dit is een unieke gebeurtenis: het is voor het eerst dat alle Vrije scholen in het Noorden elkaar op deze wijze treffen. Vorig jaar vonden de spelen voor de eerste keer plaats, echter voor een kleinere groep.

Het grote voorbeeld is Engeland. Daar zijn de spelen een traditie: alle vrije scholen gaan daar met hun tien- en elfjarigen naar een gigantisch Olympisch Kamp.

De kinderen van de 5 scholen worden verdeeld over vijf steden: Thebe, Athene, Marathon, Sparta en Delphi. Niet de scholen maar de steden strijden om de eer in de sporten Discuswerpen, Speerwerpen, Worstelen, Verspringen en Hardlopen. Daarnaast vinden er Wagenraces en een grote Estafette plaats.

Alle deelnemers zijn gehuld in Griekse tunieken, elke stad in zijn eigen kleur. Iedere stad heeft een stadhouder (leerkracht) die de leiding heeft, ondersteund door een stadouder.

Op donderdag 29 juni maken de sporters van de steden hun eigen schild en vlaggen, versieren ze hun wagen en dragen ze bij aan het bouwen van de tempel van Zeus. Verder wordt er die dag de sporten geoefend. 's Avonds is er een Griekse Maaltijd en gaan de sporters tijdig naar bed, teneinde de volgende dag na de openingsceremonie fit ten strijde te trekken. Ze overnachten in tenten, vlak bij het terrein van de Spelen.

Vrijdag 30 juni begint de openingsceremonie van de Spelen met het per stad verzamelen van de deelnemers, mars naar de vuurplaats met vlaggen, schilden en wagens, in een grote kring het welkomstlied zingen, binnenkomst van de fakkel, ontsteken van de Olympische vlam, brengen van een offer, afnemen van de eed en de openingsverklaring.

Vervolgens wordt er de hele dag gesport, waarbij ’s middags de finales worden gehouden. Daarna volgt als afsluiting een grote estafette en wagenraces (met wagens die de ouders zelf hebben gemaakt en beproefd!). De huldiging van de winnaars is volgens het principe meedoen is winnen. Met lauwerkransen worden de snelsten, de besten, de dappersten en de slimsten echter extra onderscheiden.
Provincie:
Tag(s):