dinsdag, 21. februari 2006 - 11:31

Vuilniswagens op koolzaadolie

Sinds maandag rijden een aantal vuilnisauto’s in Ede en Wageningen op een duurzame brandstof. Afvalcombinatie de Vallei (ACV) kiest voor een proef met twee soorten brandstof. Een deel van de auto’s gaat zuivere koolzaadolie gebruiken, terwijl andere auto’s op biodiesel gaan rijden. Door het gebruik van deze brandstof wil de ACV het ontstaan van roet fors terugdringen.

De wethouders P. van ’t Hoog en J.J. Borgesius zijn beiden zeer enthousiast over de proef. Vandaag gaven zij het startsein door de eerste vuilnisauto vol te tanken.

Belangrijke redenen voor Afvalcombinatie De Vallei om deze stap te zetten is dat zij haar steentje wil bijdragen aan de beperking van CO2 uitstoot en fijnstof. ACV rijdt immers met de huisvuil- en containerauto’s voor een belangrijk deel in de binnenstad en veroorzaakt daarmee de nodige verkeerde emissies. Bovendien werken de chauffeurs en beladers ook de hele dag in de directe omgeving van de auto's.

De gemeente Ede en Wageningen reageerden direct positief op dit initiatief. Zij betalen het eerste jaar de meerkosten voor het gebruik van deze duurzame brandstof.

Er bestaan verschillende meningen over de verbeteringen van de roetuitstoot. Daarom kiest ACV voor twee proeven. Twee auto’s zijn omgebouwd om op zuivere koolzaadolie te gaan rijden. De ombouw is nodig omdat de stroperige olie voorverwarmd moet worden. De kosten hiervoor zijn € 2500 per auto. De meerkosten voor de koolzaadolie zelf zijn € 6000 per jaar. Als de overheid accijnsvrijstelling wil geven, gaat dit bedrag naar beneden. De accijns is € 0,38 per liter.

Een aantal auto’s gaat op biodiesel rijden. Dit product is zuivere koolzaadolie, waarbij de trage glycerine is verwijderd. De vloeibaarheid is goed waardoor het niet nodig is om de auto om te bouwen. Om de duurzame brandstoffen te kunnen tanken heeft ACV een andere tank en een speciale pomp geïnstalleerd. De investering hiervoor was ongeveer € 20.000.

In de toekomst wil ACV ook nog een of twee veegmachines van roetfilters voorzien. In een jaar tijd wil zij monitoren wat de effecten zijn op het brandstofverbruik, de vervanging van oliefilters, de brandstofpomp en de directe emissies. Afhankelijk van de evaluatie van alle maatregelen kan ACV een betere keus voor een investering op langere termijn maken.
Provincie:
Tag(s):