donderdag, 31. augustus 2006 - 22:42

VVD kampt met vergrijzing

Den Haag

De Jongeren Organisatie voor Vrijheid en Democratie noemt het gebrek aan jongeren op de VVD-kandidatenlijst bedroevend. JOVD-lid Eske van Egerschot (29) bedankte, na drie jaar als jongste vrouw in de Tweede Kamer te hebben gezeten, voor een 38e plaats op de conceptlijst. Jongeren zien zich hierdoor pas op de 44e plaats vertegenwoordigd door Jeroen de Veth (28), lid en oud-Landelijk Voorzitter van de JOVD. "In een vergrijzend Nederland is blijkbaar alleen plaats voor ouderen met ambitie," zegt bestuurslid van de JOVD Tim Huiskes.

De JOVD vindt dat ook liberale jongeren een eigen vertegenwoordiging in het parlement verdienen. Als geen ander weten zij leeftijdsgenoten te betrekken bij de politiek en te winnen voor het liberalisme. Zo wil Jeroen de Veth jongeren bereiken met moderne communicatiemiddelen als het web, vod- en podcasting, webconference en blogging.

In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen wisten jonge kandidaten in verschillende steden meer jonge kiezers naar de stembus te trekken. De Veth wil dat de VVD zijn geloofwaardigheid onder de jongeren behoudt. Onder het motto 'Moving on up' kijkt hij met vertrouwen uit naar de VVD-ledenraadpleging.

Eerder deze maand riepen de jongeren van het CDA hun partijbestuur al tot de orde. Het CDjA streefde, evenals de JOVD, naar twee jongeren bij de eerste dertig personen op de kieslijst. Zij vonden de eerste CDA jongerenkandidaat pas op de 61e plaats. In tegenstelling tot het CDjA draagt de JOVD als onafhankelijke liberale jongerenorganisatie geen eigen kandidaten voor. Wel steunt de JOVD jonge liberalen die op eigen initiatief van hun passief kiesrecht gebruik willen maken.

In september mogen de leden van de VVD de definitieve volgorde van de lijst bepalen. "Als de VVD haar jongeren in de komende verkiezingen niet links wil laten liggen, zetten ze Jeroen de Veth hoger op de lijst," aldus Tim Huiskes.
Provincie:
Tag(s):