zaterdag, 12. augustus 2006 - 10:29

Waarschuwing voor massale diefstal bliksemafleiders

twente

Door de Politie Regio Twente zijn onlangs een aantal personen aangehouden die op heterdaad werden betrapt bij het stelen van bliksemafleiders. Uit een daarna ingesteld onderzoek bleek dat er in de regio Twente aanzienlijk veel koperen bliksemafleiders van gebouwen waren weggenomen. Hierdoor kunnen mogelijk (brand-)gevaarlijke situaties ontstaan, wanneer de diefstal bij de eigenaar of gebruiker van een pand nog niet bekend is. In zo'n situatie zou men dus vertrouwen op een niet functionerende incomplete bliksemafleiding.

Het aanbrengen van bliksemafleiders is in Nederland niet wettelijk verplicht. De gemeente of de verzekering kunnen hieraan wel eisen stellen. Graag wil de Politie Twente en de Brandweer in Twente aandacht vragen voor het volgende:

Een volgens de normen (NEN 1014) aangelegde en behoorlijk onderhouden bliksembeveiligingsinstallatie biedt bescherming tegen brand als gevolg van blikseminslag. De bliksemafleider dient in dit verband regelmatig gecontroleerd te worden.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de dieven van het zeer gewilde koper, de bliksemafleiders vaak alleen op het dak afknippen en deze vervolgens meenemen. De koperen draden aan de muur tot in de grond laat men zitten. Mogelijk om ontdekking van de diefstal te voorkomen. Van buiten af is dus niet onmiddellijk te zien dat de diefstal is gepleegd. Er bestaat daarmee een reële mogelijkheid dat er in Twente momenteel gebouwen zijn waar het nog niet is opgemerkt dat de bliksemafleider gestolen is.

Brandweer en politie adviseren Twentse burgers en bedrijven die eigenaar of gebruiker van panden zijn waar een bliksembeveiligingsinstallatie is aangebracht, om hun sleutelhouders, conciërges of andere bevoegde personen met een hogere controlefrequentie dan normaal, te laten nagaan of de op het dak aangebrachte bliksemafleider nog in orde is, cq. nog wel aanwezig is. Raadpleeg bij twijfel een installateur. Voor deze controles is een daadwerkelijke visuele controle op het dak nodig. Bij het eventueel ontdekken van diefstal kunt u dit melden bij de Politie Twente via 0900-8844.
Provincie:
Tag(s):