zondag, 13. augustus 2006 - 14:04

Waarschuwings-schot bij massale vechtpartij

Rijssen

Zondagmorgen rond 04.25 uur kwam er bij de politie Twente een melding binnen van een vechtpartij bij een discotheek aan de Morsweg in Rijssen. Een man was daarbij zodanig mishandeld dat hij even buiten bewustzijn was geraakt. Ook de portiers van de discotheek die deze man hielpen zouden ook zijn mishandeld.

Twee agenten, die in de buurt van de discotheek aanwezig waren, zagen enkele mannen in een auto stappen. Een medewerker van de discotheek wees één van die mannen aan voor de mishandeling van de de portiers. Deze 19 jarige man uit Wierden, kwam daarop dreigend op de agenten af. Hij probeerde een agent en de medewerker van de discotheek te slaan. De andere agent trachtte de man aan zijn arm weg te trekken. Deze agent werd plotseling door een onbekend persoon van achteren bij zijn keel gegrepen en vastgehouden.

Hierop begon een grote groep van ongeveer 50 à 60 personen zich met de aanhouding te bemoeien. De agenten werden door deze groep belaagd en al vechtend van elkaar gescheiden. Één agent werd door meerdere personen vastgehouden en mishandeld. Hij was niet in staat zich te verweren. De andere agent voelde zich zodanig bedreigd dat hij zijn dienstwapen trok en de groep sommeerde zich te verwijderen. Omdat de groep zich zeer dreigend bleef opstellen loste de agent een waarschuwingsschot. Hierdoor viel de dreigende groep uiteen.

Drie personen bleven voor de agent staan, waarbij een van hen tegen de agent zei dat hij op hem moest schieten. De agent borg zijn pistool en maakte vervolgens gebruik van zijn wapenstok. De andere agent werd na het lossen van het waarschuwingsschot losgelaten en kon gebruik maken van zijn pepperspray. Inmiddels hadden de agenten assistentie verzocht waarop meerdere politie-eenheden ter plaatste kwamen. De twee mannen, 19 jaar uit Wierden en 22 jaar uit Nijverdal, werden aangehouden.

Nadat de rust wedergekeerd startte de politie en de technische recherche een onderzoek naar het gebeuren. De officier van justitie heeft besloten dat het onderzoek niet door de rijksrecherche wordt afgehandeld omdat het geloste waarschuwingsschot terecht zou zijn afgevuurd.

De politieagenten liepen bij de vechtpartij diverse beurse en blauwe plekken op. Ook stelt de politie een onderzoek in naar de mishandeling, die de aanleiding was van het gebeuren, alsmede naar de mishandeling van de portiers en agenten. Zij sluit meerdere aanhoudingen niet uit.
Provincie:
Tag(s):