maandag, 6. november 2006 - 16:43

Walnootbomen om klimaatprobleem aan te pakken

Nu dat in Nairobi de klimaatconferentie is begonnen om de wereld te wijzen op de gevolgen van de klimaatveranderingen starten het Geldersch Landschap en Landschapsbeheer Gelderland de actie “Kies voor de toekomst, plant een klimaatbosje!�. De organisaties zoeken locaties bij gemeenten èn particulieren voor het planten van 3, 6 of 9 walnootbomen.

De actie is onderdeel van de landelijke campagne “Hier� die inwoners van Nederland wil wijzen op de eigen verantwoordelijkheid voor het verminderen van het klimaatprobleem. Maarliefst 40 maatschappelijke organisaties vragen met steun van de Nationale Postcode Loterij aandacht voor concrete oplossingen die een bijdrage aan de vermindering van het klimaatprobleem kunnen leveren.

De actie die DE LANDSCHAPPEN en de Provinciale Stichtingen Landschapsbeheer binnen de campagne “Hier� organiseren resulteert uiteindelijk in de aanplant van 600 zogenaamde Klimaatbosjes.

In Gelderland zoekt Landschapsbeheer Gelderland burgers, boeren, buitenlui, bedrijven en gemeenten die een klimaatbosje willen aanplanten. Deze bosjes bestaan uit 3, 6 of 9 walnootbomen. De bomen binden niet alleen CO2, maar verfraaien ook de woon- en werkomgeving. De klimaatbosjes staan symbool voor de grote CO2 bossen die elders in de wereld worden aangeplant. Hoewel er in Nederland niet genoeg ruimte is voor grote bossen kunnen particulieren of bedrijven met eigen grond op deze manier wel degelijk hun steentje bijdragen.

Met de aanleg van een klimaatbosje voegt de initiatiefnemer iets toe aan de omgeving. De klimaatbosjes zullen over een aantal jaren herkenbaar worden in het landschap; de landschapselementen van de toekomst, net als de knotwilgen en hoogstamfruitbomen in deze tijd. De keus voor de walnootboom was snel gemaakt. De boom komt al minstens 2000 jaar voor in het Nederlandse cultuurlandschap. Het is een veelzijdige boom die door zijn verschijningsvorm en walnoten veel mensen aanspreekt.

Het driehoeksverband waarin de bomen worden geplant staat symbool voor duurzaam gebruik. De boom bindt CO2, de mensen die een locatie ter beschikking stellen voor een klimaatbosje geven een boodschap door aan alle mensen die mogelijk later met hun kinderen onder deze bomen naar noten zoeken en de boom levert na de kap waardevol hout op, onder andere voor meubels.

De klimaatbosjes kunnen overal geplant worden, maar enige spelregels zijn er wel. Er moet genoeg plantafstand zijn tussen de bomen, ongeveer 8 – 10 meter. De bomen dienen in een driehoeksverband te worden geplant en vanaf de openbare weg of fiets- of wandelpad goed zichtbaar te zijn. Bij de bosjes komt een klein informatiepaneel te staan met toelichting op het project.

De openbare locaties moeten vrij toegankelijk zijn, zodat iedereen mee kan genieten van de noten. Geschikte openbare locaties zijn onder andere parken, pleinen, kinderboerderijen, pompstations, winkelcentra en groene ruimte in en bij nieuwe woonwijken.

Voor ongeveer 28 locaties zijn klimaatbosjes beschikbaar. Het Geldersch Landschap plant aan op haar eigen terreinen.

Gemeenten, bedrijven en particulieren die beschikken over een geschikte locatie voor een klimaatbosje kunnen contact opnemen met Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 3537444 of info@landschapsbeheergelderland.nl
Provincie:
Tag(s):