zondag, 23. juli 2006 - 20:50

'Want zie hadden van de motorcross geheurd'

Lichtenvoorde

De afgelopen drie dagen trok de Zwarte Cross in Lichtenvoorde ruim 80.000 bezoekers. Met (ludieke) motorcrosswedstrijden, stunts en bier is het evenement in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een groots spektakel.

Wat als een geintje begon, is in tien jaar uitgegroeid tot het grootste motorcrossevenement van het hele continent. Vorig jaar kwamen er meer dan 60.000 betalende bezoekers op af, waardoor de Zwarte Cross moest verhuizen naar een ruimere lokatie. Die is gevonden in Lichtenvoorde en daar werd een festivalterrein van 50 hectare uit de grond gestampt. De organisatie van de Zwarte Cross is in de handen van de Achterhoekse rockband Jovink & the Voederbietels.

Sven Breugelmans, Tanel Leok (Estland), Evgeny Bobrishev (Rusland), Shannon Terreblanche (Zuid Afrika), Christian Bakke (Noorwegen), Jeremy van Horebeek (B.), Marcus Schiffer (D.) en 40 andere profs hebben er in Lichtenvoorde een fantastische strijd van gemaakt om de felbegeerde gouden helm. De regels waren als altijd simpel: wie het eerst over de finish komt, die wint.

De wedstrijden werden verreden over drie manches; één op zaterdagmiddag en twee op zondag. Geen startgeld, alleen prijzengeld, dus is er maar een ding belangrijk; gas geven!

Dat sport verbroedert en de kloof tussen asfalt en zand doet verdwijnen bleek maar weer eens. De duizenden toeschouwers genoten van supersnelle racers, Ducati’s, Aprilia’s, een gloednieuwe R1, gecombineerd met choppers, naked bikes en ouwe buikschuivers.

Een aantal freestyle motoracrobaten gaf een show die zijn weerga niet kent. In de Globe of Death, reden zij met een motor op 40 (!) m. hoogte op een kabel terwijl ze een handstand deden. Met het brommerkiekbal, startschotgala, vuurwerk, drie verschillende omroeppodia, de Parijs Dakar klasse was het ouderwets gezellig in de Achterhoek.
Provincie:
Tag(s):