woensdag, 22. november 2006 - 14:15

Waterpolitie beboet frauderende kapitein

Vlissingen

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten in Vlissingen heeft dinsdag 21 november de kapitein van een zeeschip een boete opgelegd van 2000 euro voor het plegen van valsheid in geschrifte. In het oliejournaal stond vermeld dat via een olie/water-scheider in de Golf van Biskaja bilgewater uit de machinekamer was geloosd. De Waterpolitie constateerde echter na een onderzoek in de machinekamer dat de verontreinigde vloeistof in strijd met de regels buiten de verplichte olie/water-scheider om in zee is geloosd.

Omstreeks 15.00 uur ging de Waterpolitie in de Quarleshaven aan boord van het 130 meter lange zeeschip uit Sint Vincent en de Grenadinen. De 60-jarige kapitein overhandigde de agenten het oliejournaal waarin vermeld stond dat op 14 november bijna 13 kubiekemeter bilgewater via de olie/water-scheider in de Golf van Biskaja is geloosd.

Bij controle in de machinekamer constateerden de agenten
echter dat die olie/water-scheider droog was en kennelijk lange tijd niet gebruikt was. Het apparaat bleek zelfs niet te werken. De leiding tussen de olie/water-scheider en de overboordklep was echter sterk vervuild met olieresten.

Geconfronteerd met deze feiten erkende het machinekamerpersoneel dat het bilgewater buiten de afscheider om overboord is gepompt. Men maakte gebruik van een peilglas om te controleren of er olie overboord ging. In dat geval werd het pompen gestopt.

Omdat het oliejournaal niet conform de waarheid was ingevuld werd proces-verbaal tegen de kapitein opgemaakt. De man verklaarde tegenover de Waterpolitie dat hij dacht dat de chef van de machinekamer volgens de regels werkte. In overleg met het openbaar ministerie kreeg de kapitein een boete van 2000 euro die ter plaatse werd voldaan.
Provincie:
Tag(s):