woensdag, 20. september 2006 - 9:44

Watersport onder de loep

Burgh-Haamstede

De Provincie Zeeland sluit het Interreg-IIIb-Programma Marine Yachting (MAYA 2) af met een tweedaagse conferentie. Op 21 en 22 september komen de MAYA partners, gemeentebesturen, havenautoriteiten en ondernemers uit de Noordzeekustgebieden van Nederland, België, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk bijeen in Burgh-Haamstede.

De conferentie staat in het teken van het sociaal economisch belang van watersport en toerisme.

De provincie Zeeland en de gemeenten Schouwen-Duiveland, Sluis en Tholen ontvingen in 2004 ruim twee miljoen euro ter verbetering van de kwaliteit van de watersportvoorzieningen in de jachthavens van Zierikzee, Breskens en Sint Anna-land. Het geld is gebruikt voor de verbetering van de jachthavens, voor marketing en promotie en voor kennisuitwisseling over veiligheid en duurzaam toerisme met andere jachthavens, zowel in Nederland als daarbuiten.

In Zierikzee en Breskens werd vooral geïnvesteerd in renovatie en bereikbaarheid van de havens. In Sint Annaland is de herstructurering ter hand genomen, waarbij plek werd ingeruimd voor de ontwikkeling en het onderhoud van zeewaardige aluminium jachten. In totaal is de afgelopen twee jaar bijna vijf miljoen euro worden geïnvesteerd in de watersportprojecten.

Op donderdagochtend geven verschillende sprekers hun visie op thema's als 'Internationale marketing en promotie voor de watersport', 'Duurzame havens van de toekomst' en 'Koppeling van jachthavens aan vrijetijdsvoorzieningen'. In de middag kunnen de deelnemers over de ontwikkelingen van jachthavens en watertoerisme spreken in verschillende workshops. De middag wordt afgesloten met een korte terugblik op MAYA 2.

Op vrijdagochtend brengen de deelnemers aan het congres een bezoek aan de jachthavens van Zierikzee en Port Zélande op de Brouwersdam. In de eerste haven is de aansluiting met de binnenstad verbeterd. Port Zélande heeft als onder-deel van MAYA 2 milieuvriendelijke methoden ontwikkeld ter vervanging van de huidige antifouling om algenaangroei op de scheepswanden te voorkomen.

In MAYA2 doen vijftien bedrijven en overheidsinstanties mee uit Engeland, Scholand, Ierland, Frankrijk, België en Nederland. Gezamenlijk hebben zij een investeringsprogramma ontwikkeld van tien miljoen euro, waarin de Europese Unie 4,5 miljoen euro bijdraagt. Met de aanpak in de Zeeuwse jachthavens is een nieuwe fase van het provinciaal Watersportactieplan ter hand genomen.

Met het programma is meer uitwisseling verwezenlijkt in de recreatievaart tussen Engeland, Frankrijk, België en de Zeeuwse Delta.
Provincie:
Tag(s):