vrijdag, 14. juli 2006 - 14:28

Watertoezicht 2006 van start met reeks bekeuringen

Friesland

Met een reeks bekeuringen, voornamelijk voor te snel varen, is het project Zomerwatertoezicht 2006 afgelopen week gestart. Vanaf 1 juli varen dagelijks opvallende en onopvallende surveillancevaartuigen over de wateren in midden en zuidwest Fryslân. Daarbij is repressief optreden slechts een middel; het doel is de veiligheid en leefbaarheid op het water te bevorderen door veel preventief toezicht.

Het zomerwatertoezicht is een samenwerkingsproject van het KLPD, provinciale waterstaat, Wetterskip Fryslân en politie Fryslân. Het project wordt op dezelfde basis uitgevoerd als de afgelopen vier jaar. Vorig jaar nog bestond de mogelijk dat het KLPD (politie te water) zich terug zou moeten trekken uit dit project. In de voorbereiding is echter een convenant gesloten, waarin de bijdrage van het KLPD is vastgelegd.

Het gezamenlijk toezicht op het water loopt gedurende de Nederlandse schoolvakanties in drie cirkels rond Grou, Lemmer en Sneek. In elk gebied vaart naast het reguliere toezicht elke dag een boot, zodanig in tijd verdeeld dat er op elk moment van de dag, met uitzondering van de rustige nachturen, een surveillanceboot is. Vaart de kring Sneek bijvoorbeeld overdag, dan is er 's avonds ( en soms ook 's nachts) een boot in de omgeving Lemmer of op het Pikmeer. Het aanbod van het werk, naast toezicht en controles ook openbare orde, is bepalend voor de aanwezigheid en de acties.


De speerpunten zijn dit jaar overlast, snelheid, alcohol en milieu, aangevuld met de aanpak van overlast door zwemmers bij bruggen en sluizen. Evenals voorgaande jaren wordt snel repressief (verbaliserend) opgetreden. Ervaring leert dat de watersporters op de Friese wateren redelijk goed op de hoogte zijn van de wettelijke voorschriften.

Voor een groot aantal overtredingen, zoals te snel varen, alcohol en niet stuurboordwal houden wordt dan ook niet gewaarschuwd; er wordt in principe direct bekeurd. Er zijn inmiddels tientallen schippers bekeurd, voornamelijk voor te snel varen, maar ook voor het ontbreken van het vaarbewijs en het niet stuurboord houden in het Prinses Margrietkanaal.
Snelle bootjes blijven een terugkerend probleem, vooral buiten de grote meren. Speciaal voor de jeugd en hun ouders wordt een folder uitgereikt met de belangrijkste regels voor het varen met een motorbootje.


Onderdeel van het project is alcoholcontrole. Elke schipper waar na 18.00 uur contact mee is, moet blazen. Daarnaast zijn er vier grote alcoholcontroles. De eerste is gehouden op het Heegermeer op vrijdag 26 mei. De vrijdag na hemelvaartsdag is voor velen de opening van het watersportseizoen. Door het matige weer was er slechts een klein aanbod en er werd gelukkig niemand betrapt op het varen onder invloed. De volgende controle zal worden gehouden tijdens het Veenhoopfestival op 31 juli op de wateren rondom de Veenhoop. Ook bij andere evenementen wordt gecontroleerd. Te veel is op het water overigens anders dan op de weg, namelijk 0,8 promille in plaats van 0,5.

Nieuw sinds vorig jaar is de aanpak van overlast door zwemmers. In de zomermaanden is er sprake van overlast van met name jeugdigen, die van bruggen en viaducten springen en aan bootjes hangen. In het noordoosten van Fryslân mijden toeristen inmiddels bepaalde vaarwegen om deze reden. Inmiddels zijn al meerdere zwemmers bekeurd; enkele jeugdigen kozen voor een alternatieve straf via het Halt-bureau.
Provincie:
Tag(s):