zondag, 22. oktober 2006 - 23:20

Wederom staking Brabantse buschauffeurs

Maandag 23 oktober hebben de buschauffeurs van Veolia /BBA in Brabant hun werk neergelegd. Aanleiding is het feit dat nog steeds niet duidelijk is wie hun werkgever is na 10 december en of ze hun banen de komende acht jaar behouden. De bonden riepen op tot acties die de hele dag duurde, alleen gedurende de spits, tussen 5.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur werd er gereden volgens de dienstregeling gereden.

In de uren dat de actievoerders niet reden, brachten ze een bezoek aan één van hun mogelijke, toekomstige werkgevers om kennis met hen te maken. Tegelijk hoopten de chauffeurs dat één van de bedrijven hun de gewenste duidelijkheid kon verschaffen.

Leen van der List, bestuurder FNV Bondgenoten: 'Voor de reizigers is het natuurlijk vervelend dat er een deel van de dag geen vervoer is, maar staken is voor de chauffeurs een uiterste middel. De provincie, Connexxion/Hermes en Veolia/BBA wijzen naar elkaar als veroorzakers van deze crisis. Maar ondertussen zijn de chauffeurs de dupe en verkeren ze
al anderhalf jaar lang in onzekerheid over hun toekomst.'

Vandaar dat de bonden de busbedrijven die betrokken zijn bij de aanbestedingen in Brabant, een ultimatum gesteld. De bonden eisen dat de vervoersbedrijven met elkaar overeenstemming bereiken over een oplossing die voor de provincie aanvaardbaar is en die voor langere tijd (8 jaar) een structurele en duurzame oplossing biedt.

Het conflict tussen de provincie Brabant en Connexxion/Hermes sleept zich al weken voort.
Vanaf 10 december zou het openbaar vervoer in Brabant grotendeels overgaan naar Connexxion/Hermes. Maar de vervoerder wil zich terugtrekken uit het contract omdat het
volgens hen onder de verkeerde voorwaarden aan hen is gegund.

Na een aantal 'wilde acties' in de afgelopen week zijn de acties door de bonden overgenomen in een uiterste poging op korte termijn duidelijkheid te creëren. Van groot belang hierbij is dat de 400.000 reizigers ook na 10 december dagelijks op goed openbaar vervoer kunnen rekenen.

Bij Veolia/BBA in Brabant werken 1.150 mensen.
Provincie:
Tag(s):