zondag, 25. juni 2006 - 12:50

Weer lekkage bouwput Noord-Zuidlijn

Amsterdam

Zondagochtend is er een waterlekkage ontdekt in een bouwput van de Noord/Zuidlijn bij het Centraal Station in Amsterdam. Het waterpeil in de bouwput was door de lekkage in de damwanden tot ver boven het maximum gestegen. Hierdoor lekte het water naar de metrogangen onder het station. Dit heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.

De lekkage is in de loop van zondagochtend verholpen en het gelekte water in de metrogangen wordt weggezogen.
Vanwege de lekkage heeft de spoorwegpolitie enkele ingangen gesloten. De metro kan wel gewoon blijven rijden.

Lekkage heeft vanmorgen gezorgd voor overlast in het metrostation Centraal Station. Door een kabelgoot in een bovengelegen, met water gevulde, bouwput stroomde water door het plafond van het metrostation. Het metrostation is enkele uren gesloten geweest.

De brandweer ontving rond 9 uur vanmorgen de melding van de lekkage. Ter plaatse bleek dat door het aanvullen van water in de bouwput van de Noord-Zuidlijn, water via een oude kabelgoot weg kon lekken. (Het water in de bouwput zorgt voor het opvangen van de druk van de grond om de bouwput heen, ter stabilisatie.) De aanwezigheid van de oude kabelgoot was niet bekend.

De brandweer heeft in samenwerking met de ingenieurs van de Noord-Zuidlijn het water tot een verantwoord en veilig niveau weggepompt, waardoor de lekkage is gestopt. Het metroverkeer heeft geen hinder ondervonden van dit incident.

Gezien de weersverwachting voor vandaag en vannacht blijft een bewaker van de Noord-Zuidlijn het water niveau in de gaten houden. Er worden echter geen problemen verwacht.

Begin juni waren er ook al problemen met waterlekkage rond de Noord-Zuidlijn. Toen was ook een waterlekkage
in de damwand van de in aanbouw zijnde tunnel voor de Noord-Zuid lijn in Amsterdam-Noord, er de oorzaak ervan dat er water over een groot deel van de Nieuwe Leeuwarderweg aan de kant van de Oostbuis van de IJ-tunnel was gelopen
Provincie:
Tag(s):