zondag, 17. september 2006 - 14:12

Weerter ‘Nachtwacht’ onthuld

Weert

De Weerter ‘Nachtwacht’, die zo’n 50 kinderen uit de wijk Fatima drie weken geleden hebben geschilderd, werd vandaag onthuld in winkelcentrum de Munt. In aanwezigheid van enkele prominenten werd het schilderij voor het eerst tentoongesteld voor het publiek.

Ter gelegenheid van de 400ste geboortedag van de schilder Rembrandt van Rijn, organiseerde de stichting Catharijn uit Stevensweert/Echt een schilderfestijn voor kinderen die deelnemen aan het project ‘Kindertijd Fatima’. Het nachtwachtproject is een van de initiatieven van deze stichting, die zich bezig houdt met maatschappelijk kinderwerk.

Het Weerter Nachtwachtproject is uniek omdat het na voltooiing laat zien, hoe de Nachtwacht er vroeger origineel heeft uitgezien. Het schilderij – dat te zien is in het Rijksmuseum in Amsterdam - is namelijk slechts een gehavend overblijfsel van wat het vroeger ooit was. De Nachtwacht (geschilderd tussen 1640 en 1642) had aanvankelijk een afmeting van ongeveer 5 meter bij 3,87 meter. Toen het schilderij in 1715 naar het Amsterdamse stadhuis op de Dam verhuisde, zijn er stukken van het doek afgesneden om het passend te maken voor de nieuwe locatie tussen twee ramen. Sindsdien meet het schilderij 4,37 bij 3,63 meter.

Het doek is tot 14 oktober te bezichtigen in het overdekte winkelcentrum.
Provincie:
Tag(s):