donderdag, 17. augustus 2006 - 15:08

Weerter kinderen schilderen Nachtwacht

Weert

De wijk Fatima in Weert staat zaterdag 26 augustus a.s. helemaal in het teken van Rembrandts Nachtwacht. Ter gelegenheid van de 400ste geboortedag van de schilder Rembrandt van Rijn, organiseert de stichting Catharijn een schilderfestijn voor kinderen die deelnemen aan het project ‘Kindertijd Fatima’.

Vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur die dag gaan de kinderen, gewapend met verf en kwast aan de slag met het schilderen van de Nachtwacht op originele, ware grootte. Het schilderij werd namelijk ooit (in 1715) ingekort.

Bij goed weer wordt er geschilderd op het plein voor het buurthuis Fatima aan de Nieuwstraat 11 in Weert. Bij minder goed weer vindt de creatieve klus in het buurthuis plaats.

Op zaterdag 16 september vindt om 11.00 uur in winkelcentrum De Munt in Weert de onthulling plaats van het nieuw geschilderde kunstwerk. Hierbij is een aantal genodigden aanwezig, zoals het Gilde van de Wieerter Stadsschötte St.Catharina 1480 (in historische gildekledij en met Rembrandt!), de Weerter wethouder Stef Strous (voor o.m. evenementen) en leden van de jongerenraad Weert.

Het nachtwachtproject is een van de initiatieven van stichting Catharijn uit Stevensweert/Echt die zich bezig houdt met maatschappelijk kinderwerk. Deze stichting biedt kinderen kosteloos de mogelijkheid om, met behulp van intensieve begeleiding, hun creatieve talenten te ontplooien.

Het Weerter Nachtwachtproject is uniek omdat het na voltooiing laat zien, hoe de Nachtwacht er vroeger origineel heeft uitgezien. Het schilderij – dat te zien is in het Rijksmuseum in Amsterdam - is namelijk slechts een gehavend overblijfsel van wat het vroeger ooit was. De Nachtwacht (geschilderd tussen 1640 en 1642) had aanvankelijk een afmeting van ongeveer 5 meter bij 3,87 meter. Toen het schilderij in 1715 naar het Amsterdamse stadhuis op de Dam verhuisde, zijn er stukken van het doek afgesneden om het passend te maken voor de nieuwe locatie tussen twee ramen. Sindsdien meet het schilderij 4,37 bij 3,63 meter.
Provincie:
Tag(s):