woensdag, 26. juli 2006 - 11:17

Wees alert op teken!

Amsterdam

Als u uw vrije tijd doorbrengt in de natuur, maar ook in bijvoorbeeld de Amsterdamse stadsparken of in uw tuin, dan loopt u de kans gebeten te worden door een teek. Teken zijn kleine, op spinnetjes lijkende dieren tussen de 1 en 3 mm groot en zijn vooral actief van begin maart tot in oktober. Tijdens de droge zomermaanden zijn ze iets minder bedrijvig.

Teken zitten voornamelijk op struikgewas en hoog gras, waar ze wachten op een voorbijkomend dier of mens. Onder andere reageren teken op geur, verandering van lichtinval en ademuitstoot.

Vanaf hun schuilplaats laten ze zich vallen en bijten zich vast in de huid waarna ze zich volzuigen met bloed. Teken hebben hierbij de voorkeur voor plekken waar de huid dun of warm en vochtig is zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik. Bij kinderen worden teken vaak op het hoofd, in de hals, achter de oren en bij de haargrens gevonden.

Soms zijn teken besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) veroorzaakt. Hierom is het belangrijk dat u uzelf en uw kinderen na een bezoek in de vrije natuur of een parkachtige omgeving controleert op teken. Ook zijn er maatregelen te nemen om de teek veel minder kans te geven.
Provincie:
Tag(s):