woensdag, 11. oktober 2006 - 10:58

Wegenwacht start proef 'accu- en starthulp'

Den Haag

De Wegenwacht begint een proef met mobiele Wegenwacht Accuservice om de accu- en starthulp verder te professionaliseren. Gespecialiseerde medewerkers zullen bij startproblemen de accu's voortaan testen, onderhouden en zonodig vervangen waarbij de oude en of kapotte accu op milieuverantwoorde wijze wordt afgevoerd en verwerkt. Voor leden met start- en accuproblemen is dat een uitbreiding en vernieuwing van de bestaande service van de Wegenwacht.

De Wegenwacht speelt in op de ontwikkelingen van de moderne auto. Het laden, vervangen van accu's en de starthulp vraagt in toenemende mate speciale zorg. De elektronica in de auto stelt steeds hogere eisen aan de accu's.

Vijftien auto's, bemand met voor dit werk speciaal opgeleide monteurs en voorzien van speciale apparatuur en accu's, zullen vanaf begin november circa een jaar lang in Noord-Holland en het gebied rondom Amsterdam en Amersfoort worden ingezet. De Wegenwacht werkt samen met Club Logistics Services. Dit Australisch bedrijf is geheel gespecialiseerd in de mobiele accu- en startservice en werkt al jaren succesvol voor zusterclubs van de ANWB zoals de AAA in Amerika en clubs in Australië en Nieuw- Zeeland. In Europa is CLS al actief bij de zusterclubs in Noorwegen en Luxemburg.

Accu- en starthulp beslaat 15 tot 20 procent van de 1,3 miljoen pechhulpverleningen per jaar. Voor de technisch hoog opgeleide mensen van de Wegenwacht is starthulp relatief eenvoudig werk. De Wegenwacht wil dit deel van het werk laten uitvoeren door gespecialiseerde accuservicemedewerkers om een besparing op de operationele kosten is te realiseren. Dat biedt de ruimte om te investeren in opleiding en apparatuur van de wegenwachten, zodat zij kunnen blijven excelleren in ingewikkelder reparaties waarbij negen van de tien pechgevallen met de eigen auto verder kan.

De mobiele accuservice wordt aangestuurd door de eigen planningcentrale van de Wegenwacht. Aan de telefoon wordt door de callcentermedewerker op accu gerichte vragen gesteld. Na een diagnose wordt de meest geschikte hulpverlener naar het pechgeval gestuurd.

De proef van een jaar zal inzicht geven wat de effecten zijn op de kwaliteit van de dienstverlening, op de besparing van operationele kosten en hoe de leden de accuservice waarderen. Pas dan valt de beslissing of en hoe de Wegenwacht er mee doorgaat.

De proef met de Wegenwacht accuservice is onderdeel van de reorganisatieplannen van de ANWB, die in september 2005 werden aangekondigd.
Categorie:
Tag(s):