dinsdag, 13. juni 2006 - 23:05

Weinig Goddelijk Brazilië naar winst

Geef ze geen milimeter ruimte. Dat was de boodschap waarmee bondscoach Kranjcar de manschappen van Kroatië het veld in had gestuurd tegen Brazilië. Welgeteld 44 minuten voldeden zijn pupillen aan de opdracht de sterren Ronaldinho, Ronaldo, Adriano en Kaka aan banden te leggen. Maar toen was het Kaka die even de ruimte vond om zijn talent te ontplooien. De AC Milan-speler speelde zich vrij rond zestien en liet doelman Pletikosa met een prachtig geplaatst schot kansloos.

Het was een opleving in een wedstrijd, die tot dan nauwelijks kansen had opgeleverd. Opvallend genoeg ontstond de ruimte enkele minuten nadat aanvoerder Robert Kovac het veld geblesseerd verlaten had. De middenvelder had met zijn coachende kwaliteiten en oog voor balans tot zijn aftocht de linies kort bij elkaar weten te houden. Nadat hij zich moest laten wisselen, ontstond vrijwel meteen het gevaar.

In de tweede helft toonden de Kroaten geen spoor van teneergeslagenheid. Het ging verder met waar het de eerste helft opgehouden was, al werd er nu in aanvallende zin iets meer ondernomen. Dat resulteerde in de 50e minuut in een mogelijkheid voor Dado Prso. De spits van Glasgow Rangers draaide knap bij Lucio en Juan weg en nam daarna Dida met een vlammend schot onder vuur. Even later deed zijn kompaan in de spits, Klasnic, hetzelfde. De sluitpost van AC Milan stond echter wederom op de juiste plaats.

Brazilië stelde er in die fase van de wedstrijd weinig tegenover. De mogelijkheden die onstonden om tot een aanval te komen, werden niet gegrepen. Een schot van Ronaldo (over het doel) was dan ook het enige wapenfeit. Rond het uur deed de ploeg van Parreira weer even van zich spreken. De mee opgekomen Cafu vond het hoofd van Ronaldinho met een afgemeten voorzet, maar de Barcelona-vedette liet het leer in de handen van Pletikosa belandden.

Vanaf twintig minuten voor tijd drong Kroatië echt aan. Het ging verbeten op zoek naar de gelijkmaker en kreeg daar van de Braziliaanse defensie ook de mogelijkheden voor. Het dichtst bij een doelpunt waren de Kroaten na een uitbraak over links. Toen Olic opdook in het strafschopgebied ontbrak bij de invaller echter het overzicht om de vrijstaande Prso te vinden. Zodoende bleef Kroatië ondanks alle inspanningen zonder goals en pakten de Goddelijke Kanaries de eerste drie punten van het toernooi op aardse wijze. Dat alles tot ontsteltenis van een Kroatische fan, die vijf minuten voor tijd het veld betrad, maar snel kon worden afgevoerd.
Categorie:
Tag(s):