maandag, 15. mei 2006 - 14:33

Weinig kroegen hebben condoom- automaat

Utrecht

Past niet bij ons imago’, ‘Is doelwit voor vandalisme’, ‘Ons café trekt niet zo een doelgroep’, dit waren een aantal redenen die de jongerenteams afgelopen zaterdag te horen kregen toen ze voor de safesexy-actie kroegen in Utrecht, Maarssen, Zeist en IJsselstein controleerden op de beschikbaarheid van condoomautomaten. Slechts 37,5 % van de kroegen en discotheken in de regio Utrecht kregen het safe sexy’ certificaat ‘uitgereikt. Vorig jaar lag dit percentage in stad Utrecht nog op 45% (landelijk 43%). Het percentage van kroegen zonder of met een kapotte condoomautomaat is daarmee zorgwekkend aan het stijgen.

Maarssen en Utrecht kwamen bedroevend naar voren uit het onderzoek. Uit de steekproef die in Utrecht en Maarssen is gehouden, beschikte 64% in Utrecht en maar liefst 91% van de uitgaansgelegenheden in Maarssen niet over een condoomautomaat. IJsselstein kwam daarentegen opvallend goed uit de test. Slechts één van de zes uitgaansgelegenheden beschikte niet over een condoomautomaat. Zeist kwam er met 50% als middenmoter uit. Opmerkelijk was dat bij de meeste kroegen en disco’s de condoomautomaat óf op het damestoilet óf op het herentoilet hing.

De actie ‘Hoe safesexy zijn uitgaansgelegenheden?’ maakt deel uit van een landelijke actie georganiseerd door Soa Aids Nederland en diverse GGD’en, waaronder de GGD’en in de provincie Utrecht. Vorig jaar is de actie alleen in stad Utrecht gehouden, dit jaar is de actie uitgebreid naar regio Utrecht. Gemeenten met meerdere uitgaansgelegenheden zoals, Maarssen, Zeist en IJsselstein zijn toegevoegd. De uitgaansgelegenheden in Amersfoort zullen aankomende zaterdag aan de beurt zijn.
Provincie:
Tag(s):