vrijdag, 7. april 2006 - 17:23

'Werelds' meubel bij veiling Sotheby's

Amsterdam

Op dinsdag 11 april a.s. komt bij Sotheby’s Amsterdam komt een heel bijzonder meubel in veiling. Het is een prachtig uitgevoerde secretaire die in dichte toestand de vorm van een globe heeft. Dit meubel is een zogenaamde Pitt’s Cabinet Globe Writing Table, een type schrijftafel die in het begin van de 19de eeuw werd ontwikkeld door uitvinder George Remington. Het meubelstuk werd in Enegeland vervaardigd door de vooraanstaande Londense meubelmakers Morgan & Sanders, die in 1808 hierop de rechten van Remington verworven.

De firma Morgan & Sanders was gespecialiseerd in metamorphische ofwel multifunctionele meubelen. Naast de globe- secretaire vervaardigden zij ook stoelen en tafels die omgevormd konden worden in bijvoorbeeld bibliotheektrappen en bedden.

Uiteindelijk werden toch minder bureaus geproduceerd dan Morgan & Sanders gehoopt en verwacht hadden. Het nu aangeboden bureau is dan ook een van de weinig bekende exemplaren. Het mahoniehouten bureau van 118cm hoog en met een diameter van 90cm, heeft een richtprijs van € 50.000-70.000.

Vanaf vandaag konden belangstellende terecht tijdens de kijkdagen. Druk was zeker toen uitzendbureau ABC ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan binnen een rondleiding kreeg met alle genodigden. Natuurlijk werd er rondom het unieke uitgevoerde secretaire voorzichtig een bod uitgebracht. De kijkdagen zijn t/m 9 april, van 10.00 tot 17.00 uur. De Veiling begint dinsdag 11 april om 10.30 en 14.00 uur.
Provincie:
Tag(s):