dinsdag, 11. april 2006 - 0:57

Werkbezoek Poolse Marshal aan Gelderland

Oosterbeek

De Poolse Marshal Edward Wojtas van de regio Lubelskie, de Gelderse Commissaris van de Koningin Cornielje en de Renkumse burgemeester Bruinooge leggen 11 april om 18.15 uur bloemen op de militaire begraafplaats in Oosterbeek. Dit ter nagedachtenis aan de vele Poolse soldaten die in september 1944 bij Operatie Market Garden zijn omgekomen.

Op woensdagochtend 12 april zal de Marshal de Staten toespreken. De Marshall is twee dagen op werkbezoek in Gelderland om te bespreken hoe de relatie tussen Gelderland en Lubelskie behouden kan blijven. Vanaf 2008 wil Gelderland namelijk geen subsidies meer beschikbaar stellen voor projecten in Lubelskie.

De Poolse regio Lubelskie en de provincie Gelderland hebben een bijzondere band. 17 jaar geleden, na de val van de Berlijnse muur, ontstond de gedachte om vanuit Gelderland een regio in Oost-Europa te helpen bij de toetreding tot de Europese Unie. Gekozen werd voor het Poolse Lubelskie vanwege de hulp die Poolse soldaten hebben geboden bij de bevrijding van Gelderland.

In de loop der jaren zijn verschillende projecten financieel ondersteund zoals een afvalstoffenplan voor Lubeskie, het realiseren van een pontveer over rivier de Wisła nabij Kazimierz Dolny. Een Masterplan voor het ex-Nazi concentratiekamp Sobibor op Pools gebied resulteerde in een rondreizende tentoonstelling in Polen en Nederland.
Provincie:
Tag(s):