zaterdag, 4. november 2006 - 9:12

Werkloosheid daalt en meer banen in Urk

Urk

De fulltime werkgelegenheid op Urk is met 178 banen toegenomen in de periode mei 2005 - mei 2006. Dat blijkt uit de voorlopige werkgelegenheidscijfers van de provincie Flevoland. De groei van 178 banen komt neer op een stijging van 3%. In de periode 2004 - 2005 bedroeg de groei nog 1%.

De gemeente Urk loopt met een groei van 3% in het afgelopen jaar, goed in de pas met de Flevolandse ontwikkeling. Het gemeentebestuur van Urk is blij met deze ontwikkeling. Wethouder Koffeman: “Het is een aangename verrassing. We hadden rekening gehouden met een kleine groei of een stabilisatie. Vooral omdat het jaar 2005 een economisch moeilijk jaar was. De gerealiseerde groei geeft nog maar eens aan dat het Urker bedrijfsleven tot heel veel in staat is�.

Naast groei van het aantal fulltime banen is er sprake van een behoorlijke afname van het aantal parttime banen in de visindustrie. Dit aantal is met ruim 300 afgenomen tot 1600 parttime arbeidsplaatsen. De indruk is dat veel parttime banen in het afgelopen jaar zijn omgezet naar flexibele inzet van personeel via uitzendbureau’s.

Het werkloosheidspercentage blijft zich ook positief ontwikkelen. Na de traditionele piek rond de jaarwisseling is het aantal niet-werkende werkzoekenden met 20% afgenomen. Het werkloosheidspercentage lag rond 1 oktober 2006 rond de 3,6%. Urk heeft sinds enkele jaren een laag werkloosheidspercentage en behoort daarmee tot de toppers in Nederland.

De bijdrage van de gemeente Urk aan de stijgende werkgelegenheidscijfers en dalende werkloosheidscijfers is lastig aan te geven. De gemeente heeft zo gunstig mogelijke randvoorwaarden gecreëerd om het Urker bedrijfsleven te ondersteunen door bijvoorbeeld de realisatie van de fietsbrug, de realisatie van de hoofdroute op het bedrijventerrein Zwolsehoek en de aanleg van de rotonde Urkerweg - bedrijventerrein.
Provincie:
Tag(s):