woensdag, 27. december 2006 - 4:37

Werknemers Spinx nemen afscheid

Maastricht

Onlangs hebben de medewerkers van Koninklijke Sphinx afscheid genomen van de eeuwenoude fabriekslocatie aan de Boschstraat. Burgemeester Leers sprak de medewerkers toe.Hij benoemde de eeuwenoude verbintenis tussen Maastricht en Sphinx.

“De stichting van de fabriek in 1834 betekende werkgelegenheid voor duizenden en daarmee het einde van de eeuwenoude armoede in onze stad. De stad moderniseerde, er kwamen infrastructuur, nutsvoorzieningen, spoorwegen, wegverbindingen, riolering, ziekenhuis, brandweer. Sphinx heeft veel voor Maastricht betekend. En blijft voor onze stad bewaard, met een uiterst moderne fabriek in de Beatrixhaven. Het Eiffel gebouw wordt omgebouwd tot een fraai wooncomplex. In het straks voor publiek toegankelijke fabrieksterrein, zal de monumentale boogpoort altijd de triomfboog van de Pottemennekes blijven.�

“In de nieuwe fabriek is sprake van een uiterst modern productieproces. Robots en andere machines doen het werk, de taak van de mensen is vooral om de machines te controleren. Een hele verandering ten opzichte van het vooral handmatige productieproces, dat we hier op de Boschstraat hadden�, aldus Managing Director Rob van Brug.

Speciaal voor dit afscheid is in een oplage van 500 stuks een beeld van een Pottemenneke geproduceerd, naar ontwerp van Charles Vos. Rob van Brug overhandigde het eerste genummerde exemplaar aan medewerker Huub Sollet, wiens familie Sollet (vier generaties) 137 jaar onafgebroken is verbonden met Sphinx. Alle aanwezigen kregen naast dit beeld een herinneringsboek en de film ‘Gekoesterd verleden, anker voor morgen’, een sfeervol, historisch perspectief van het bedrijf.

De productie van Sphinx gaat op 1 januari 2007 verder met minder mensen in de nieuwe fabriek in de Beatrixhaven in Maastricht. Met deze stap verwacht de sanitairproducent het bedrijf financieel gezond te maken en werkgelegenheid voor Maastricht te behouden. De nieuwe fabriek omvat een uiterst modern, sterk geautomatiseerd productie apparaat. Dit leidt tot een efficiënter productieproces, onder normale moderne arbeidsomstandigheden en met minder personeel.

Koninklijke Sphinx is sinds 2000 onderdeel van Sanitec Corporation, een van de grootste sanitairproducenten in Europa.
Provincie:
Tag(s):