vrijdag, 7. juli 2006 - 17:12

Werkomstandig-heden in kinderopvang schieten nog tekort

Den Haag

Leidsters in de kinderopvang hebben te maken met te zware lichamelijke belasting. Tweederde van de dagverblijven neemt onvoldoende maatregelen om te voorkomen dat werknemers te zwaar moeten tillen of in een verkeerde houding werken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie bij 1140 locaties van een kleine 600 organisaties. Het onderzoek is representatief voor de kinderdagverblijven voor nul- tot vierjarigen.

Aanleiding voor de inspecties was het hoge ziekteverzuim als gevolg van vooral rug-, nek- en schouderklachten. Het onderzoek van de Arbeidsinspectie liep van januari 2005 tot en met januari 2006.

De meeste overtredingen die de Arbeidsinspectie aantrof hadden te maken met de inrichting van de kinderdagverblijven. De vereiste in hoogte verstelbare aankleedtafels ontbraken in veel gevallen. Ook voldeden de kinderbedden vaak niet aan de eisen, waardoor leidsters toch nog moeten tillen of in verkeerde houdingen bezig zijn. Verder waren tafels en stoelen, ook die van kinderen, lang niet altijd op volwassen hoogte gebracht en waren niet alle boxen in hoogte verstelbaar.

Wel constateerden de inspecteurs dat de voorlichting over gezonde werkhoudingen duidelijk is verbeterd: 8 van de 10 werknemers kreeg uitleg over gezonde houding en informatie over het voorkomen van te zware lichamelijke belasting.

De Arbeidsinspectie heeft uitsluitend de werkomstandigheden van het personeel gecontroleerd. De resultaten van de inspecties zeggen dus niets over de kwaliteit van de kinderopvang. De inspectiedienst gaat de resultaten van het onderzoek bespreken met organisaties van werkgevers en werknemers in de branche en met andere toezichthouders. Ook houdt de inspectie de vinger aan de pols door over een tijdje opnieuw te kijken of verbeteringen zijn doorgevoerd.
Provincie:
Tag(s):