dinsdag, 4. juli 2006 - 14:34

'Wij rekenen zo nodig twee keer met u af’

Amsterdam

De politie Amsterdam-Amstelland en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) hebben verspreid over drie dagen in april en mei, negentien mystery-ritten uitgevoerd. Daarvoor stapten een agent in burger en een inspecteur van de IVW in willekeurige taxi’s voor een ritje door Amsterdam. Het motto van deze controles was: ‘wij rekenen zo nodig twee keer met u af’.

Eénmaal de ritprijs en daarnaast boetes en waarschuwingen voor het overtreden van de verkeersregels en de Wet Personenvervoer. Vijf van de negentien gecontroleerde taxichauffeurs voldeden aan alle voorschriften. Slechts één van hen nam de moeite om de bagage van de mystery-passagiers aan te nemen en het portier voor hen te openen.

In de andere gevallen constateerden de 'passagiers' één of meerdere overtredingen. Eén taxichauffeur, die van station Amstel naar de RAI reed (een ritje van twaalf euro), kreeg in totaal 475 euro aan boetes. Hij reed door rood, beging tweemaal een snelheidsovertreding en gebruikte een onjuiste tarievenkaart.

Naast deze overtredingen werden tijdens de anonieme taxicontroles processen-verbaal uitgeschreven voor het niet handsfree bellen tijdens de rit, het zonder ontheffing gebruikmaken van de busbaan en technische gebreken aan de taxi. Van één taxi werd het kentekenbewijs in beslag genomen omdat deze rondreed met zware schade veroorzaakt door een aanrijding.

Het aantal overtredingen door taxichauffeurs is het afgelopen half jaar met meer dan de helft afgenomen. Vorig jaar werden maandelijks nog bijna 1300 boetes uitgedeeld, nu zijn dat er ongeveer 600. Deze daling is mede te danken aan een toename van verscherpte controle's, de invoering van de chauffeurspas en de mystery-ritten.
Provincie:
Tag(s):