zaterdag, 18. november 2006 - 11:12

Wijziging 20-km gebied bluetongue

Raalte

Een deel van de gemeente Raalte valt sinds afgelopen week onder het 20-kilometergebied in verband met constatering van het bleutonguevirus bij een bedrijf in Holten. Woensdag 8 november werd een gebied ingesteld omdat er op een bedrijf in Beuningen (Overijssel) verspreiding van het bluetonguevirus was geconstateerd. Dit blijkt een vergissing.

Het gebied was ingesteld naar aanleiding van een besmette stier, die enkele dagen geleden van Holten naar Beuningen is vervoerd. Dit had niet mogen gebeuren omdat de eigenaar de uitslag van de verplichte bloedtest had moeten afwachten. Uit de uitslag bleek namelijk dat de stier besmet is met het bluetonguevirus.

Het gebied in Beuningen wordt daarom opgeheven en er wordt een nieuw gebied in Holten vastgesteld.

De belangrijkste maatregelen in het 20-kilometergebied zijn:
• Herkauwers (schapen, koeien, geiten) en hun stallen moeten worden behandeld met insecticiden. Ook als de dieren buiten zijn, is behandeling van de herkauwers met insecticiden verplicht.
• Vervoer van herkauwers binnen het 20-km-gebied naar een ander bedrijf of een slachthuis in het gebied is toegestaan. Voor individuele dieren waarbij bluetongue officieel is vastgesteld, gelden de maatregelen zoals die zijn vermeld in de brief die de VWA aan betrokken veehouders heeft gestuurd.
• Voor het vervoer van herkauwers van het 20-km-gebied naar de rest van Nederland en de beperkingsgebieden in de andere lidstaten is het toegestaan de dieren naar een slachterij te vervoeren of de dieren na onder andere een bloedtest en een verklaring naar een ander bedrijf te vervoeren.

In totaal zijn er tot nu toe 408 besmettingen.

Zie ook de website van het ministerie van Landbouw www.minlnv.nl.
Provincie:
Tag(s):