dinsdag, 18. april 2006 - 16:37

Wild-West tafereel op Waddenzee na 35 pilsjes

Den Helder

De Waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten uit Den Helder heeft zondag 16 april een 29-jarige inwoner uit Texel aangehouden omdat hij als schipper met zijn motorjacht voer terwijl hij dronken was en niet voldeed aan de aanwijzingen van de politie.

De agenten konden de schipper om 20.05 uur aanhouden nadat ze het schip konden stoppen door een tros in de schroef van het schip te gooien. Dat heeft het KLPD dinsdag bekendgemaakt.

Om 19.40 uur verliet de Waterpolitie de haven van Den Oever om de Waddenzee op te varen. Voor hen zagen de agenten een motorjacht varen dat, toen ze in de buurt kwamen, plotseling van koers veranderde. Door achteruit te slaan kon de schipper van de politieboot een aanvaring net voorkomen.

De schipper reageerde vervolgens niet op verzoeken van de Waterpolitie om met zijn vaartuig langszij te komen, vermeerderde juist vaart en ging in ondiep water varen. Omdat de Waterpolitie het vermoeden had dat er drank in het spel was, werd besloten de bijboot te water te laten om hiermee de achtervolging in te zetten.

Ondanks verwoede pogingen van de verdachte om de politie van zijn schip te weren, lukte het deze toch om aan boord van het jacht te komen. De twee opvarenden hadden zich in de stuurhut van het jacht opgesloten en weigerden op verzoek van de politie de stuurhut te openen en het schip te stoppen. Het schip voer met onverminderde snelheid door.

Omstreeks 20.00 uur vorderde de politie de schipper zijn vaartuig te stoppen, anders zouden zij het doen door een tros in de schroef van zijn vaartuig te gooien. Ook hieraan gaf hij geen gehoor. Kort nadat de politie de tros in het water had gebracht kwam het schip tot stilstand. De tros had de schroef van het vaartuig gestopt.

Omdat de schipper zelf niet in staat was de sleutel in het deurslot te steken gooide hij die door het raam naar buiten waarna de agenten de deur van de stuurhut konden openen. Even later werd de schipper aangehouden. Hij stond onvast ter been, sprak met dubbele tong en rook naar het inwendig gebruik van alcoholhoudende drank.

Omdat de schipper niet wenste mee te werken is hij geboeid en overgebracht naar het politiebureau te Wieringerwerf gebracht. Daar is een ademanalyse uitgevoerd waaruit bleek dat de man 1,8 promille alcohol in zijn bloed had. Dat is ruim drie maal zoveel als de 0,5 promille die wettelijk is toegestaan.

Uit verklaringen van de verdachte en de tweede man, die ook dronken was, bleek dat ze samen in Den Oever ongeveer 35 biertjes hadden genuttigd. Na verhoor werd de dronken schipper vrijgelaten. Proces-verbaal wordt tegen hem opgemaakt voor het varen onder invloed en het niet voldoen aan de aanwijzingen van de politie. Hij kreeg bovendien een vaarverbod voor zeven uur.
Provincie:
Tag(s):