maandag, 30. januari 2006 - 8:20

Willem Holleeder opgepakt

Amsterdam

Oud-Heineken ontvoerder Willem Holleeder is maandagochtend tijdens een grote landelijke actie gearresteerd. De 47-jarige Holleeder was in een auto op weg naar Amsterdam en is ergens langs de weg gearresteerd, meldt woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket. In totaal zijn er tot nu toe tien mannen en vier vrouwen aangehouden. Op 30 adressen hebben doorzoekingen plaatsgevonden.

Justitie verwacht dat de actie nog de hele dag in beslag zal nemen. Het onderzoek van justitie richt zich op een netwerk van Nederlandse en Joegoslavische verdachten, aldus het OM.

Holleeder wordt verdacht van afpersing in de vastgoedsector, bedreiging, mishandeling en betrokkenheid bij liquidaties in het criminele circuit. Het onderzoek naar de Amsterdamer uit de Jordaan is begonnen na de liquidatie op vastgoedhandelaar Willem Endstra in mei 2004, aldus De Bruin. Tijdens dit onderzoek is duidelijk geworden dat Endstra vermoedelijk miljoenen euro’s aan zijn afpersers heeft moeten betalen. Ook andere vastgoedhandelaren zijn waarschijnlijk slachtoffer geworden van afpersingspraktijken, meldt justitie.

De actie vond plaats in Amsterdam, Voorburg, Zandvoort en Haarlem en staat onder leiding van het Landelijk Parket in samenwerking met de Nationale Recherche, de Amsterdamse recherche en de FIOD/ECD, meldt de woordvoerder. Momenteel is de recherche ondermeer bezig met een huiszoeking in de Cliostraat in Amsterdam.

Holleeder was met ondermeer Cor van Hout en Frans Meijer verantwoordelijk voor de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in november 1983. Na drie weken werden zij door de politie bevrijd. Holleeder werd in 1987 tot 11 jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de ontvoering. Van Hout werd in januari 2003 in Amstelveen geliquideerd.
Provincie:
Tag(s):