woensdag, 24. mei 2006 - 8:49

'Wimbledon' van de blaasmuziek

Kerkrade

De stichting Wereld Muziek Concours Kerkrade houdt al sinds 1951 elke vier jaar een groot internationaal festival voor amateur blaasorkesten, slagwerkensembles en marching en showbands. Het WMC is al meer dan tien jaar erkend als het belangrijkste internationaal festival voor de blaasmuziek-sector.

Het muziekfestijn wordt ook wel het 'Wimbledon' van de blaasmuziek’ genoemd.

In 1985 besloot de Kerkraadse organisatie de periode tussen twee WMC’s op te vullen met bijzondere projecten die vooral gericht zijn op jongere muzikanten, dirigenten en componisten. Zo vonden er reeds dirigentencursussen, ensemblewedstrijden, workshops en clinics plaats.

In samenwerking met de Stichting Muziekschool Kerkrade houdt het WMC zaterdag 10 en zondag 11 juni in de Campus in Kerkrade-West een bijzondere wedstrijd voor jonge solisten en ensembles in diverse categoriën en divisies. Het WMC wil hiermee jong muzikaal talent de kans geven zich te presenteren op een podium van internationale allure. Aan deze wedstrijd wordt deelgenomen door ensembles en solisten uit binnen- en buitenland. De muzikanten zijn afkomstig van muziekscholen, conservatoria en muziekverenigingen.

Elk wedstrijdonderdeel wordt beoordeeld door een internationaal samengesteld juryteam. Behalve plaquettes en diploma’s kunnen de deelnemers aan deze WMC-wedstrijd aantrekkelijke prijzen winnen, zoals een VIP-arrangement tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in de Concertafdeling in 2007, en gastoptredens bij orkesten of op festivals. De wedstrijden zijn gratis toegankelijk. Ze beginnen beide dagen om 10.00 uur.

In het kader van deze ensemble- en solistenwedstrijd treden zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur diverse bands op de Markt op. Te beluisteren zijn HCC Big Band uit Zülpich, Music Academy BB, Jazzmania Big Band Budapest, Jazzfocus Big Band Amsterdam en Jazzmania Big Band Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):