donderdag, 21. december 2006 - 12:09

Windturbines efficiënter door beter ontwerp

Amsterdam

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft een bijdrage geleverd aan onderzoek om het ontwerp van windturbines te verbeteren. Door een beter ontwerp kan de effectiviteit van windturbines vergroot worden.

Het onderzoek maakt deel uit van het project MEXICO (Model rotor EXperIments under COntrolled conditions). Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de EU en er wordt samengewerkt met diverse partners in binnen- en buitenland, waaronder ECN (de coördinator van het project) en TUDelft.

Windturbines worden steeds belangrijker voor de productie van energie. Met de toenemende investeringen is er ook een stijgende vraag naar betrouwbare ontwerpmethodes. De huidige ontwerpberekeningen omvatten nog teveel onzekerheden met betrekking tot de voorspelling van prestaties en belastingen. Het MEXICO-project heeft als doel die onzekerheden te reduceren door het creëren van een betrouwbaar rekenmodel.

Om zo'n model te creëren moeten er eerst testen met windturbines worden uitgevoerd in een windtunnel, omdat daar sprake is van gecontroleerde en bekende (wind)condities.

De afgelopen weken zijn er in de grote windtunnel van NLR/DNW testen uitgevoerd aan een model van een windturbine met een diameter van 4 ½ meter en drie rotorbladen. In de rotorbladen waren 160 meetinstrumenten gebouwd.

Tijdens de proeven werd de drukverdeling op de roterende bladen gemeten en het stromingsveld van de wind gemeten en gevisualiseerd. Dit heeft een database opgeleverd die de komende jaren als basis zal dienen voor het ontwerpen van efficiënte windturbines.
Provincie:
Tag(s):