dinsdag, 21. november 2006 - 9:09

Winkelcentrum scoort!!

Veendam

Op 13 november jl. zijn de resultaten van het koopstromenonderzoek gepresenteerd in het Binnenstadsteam. Aan dit koopstromenonderzoek deden negen Groninger gemeenten mee. In Veendam zijn de uitkomsten vergeleken met het onderzoek uit 1999. Opvallendste resultaten zijn dat het hoofdwinkelcentrum beter scoort en er maar liefst 13.000m2 winkelvloer-oppervlakte (vvo) is bijgekomen waarvan 5000 m2 in het centrum. Bovendien is de omzet per m2 in het centrum hoog te noemen.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is toch wel dat de uitbreiding en upgrading van het centrum ervoor gezorgd hebben dat de marktpositie van Veendam Centrum is verbeterd!

In het onderzoek wordt een onderscheid gemaakt tussen het niet-dagelijks winkelaanbod (bouwmarkt, kleding etc) en het dagelijks winkelaanbod, de ‘gewone’ boodschappen. Er zijn 57 winkels voor de dagelijkse inkopen en 179 winkels voor de niet-dagelijkse aankopen. Van de Veendammers doet 91% de dagelijkse boodschappen in Veendam, waarvan 56% in het centrum. Voor niet dagelijkse bood-schappen doet 71% van de Veendammers hun inkopen in Veendam, waarvan 65% in het centrum.

Van buiten Veendam komen de meeste mensen uit Pekela en Menterwolde naar Veendam om hun boodschappen te doen. De koopkrachttoevloeiing vanuit de regio naar Veendam is hoog.18% komt naar Veendam voor de dagelijkse boodschappen en maar liefst 40% bezoekt Veendam voor de niet dagelijkse boodschappen. Het aanbod in deze sector is ten opzichte van 1999 ook sterk toegenomen.
Wanneer Veendammers elders hun niet-dagelijkse inkopen doen, doen ze dat vooral in Assen en Groningen.

De bezettingsgraad met betrekking tot de winkels in het centrum van Veendam is goed. In Veendam is er een leegstand van circa 5 winkels, omgezet naar percentages is dit 4 a 5%. Landelijk ligt het percentage qua leegstand op 6 a 7%.
Provincie:
Tag(s):