dinsdag, 22. augustus 2006 - 16:46

Winkels Museumkwartier mogen op zondag open

Utrecht

Zeven winkeliers in het Museumkwartier kunnen per 27 augustus a.s. op zon- en feestdagen hun winkels openen. Het College van B&W besloot hen vandaag ontheffing te verlenen.
De fracties van PvdA, Groen Links, VVD, SP, CDA, D66 en LU en B&G hebben wethouder Marka Spit van Economische Zaken gisteren in een brief gevraagd de aanvragen van de negen winkels uit het Museumkwartier af te handelen conform de huidige verordening en stellen voor na het zomerreces met Spit verder te praten over de winkeltijdenverordening.

Wethouder Marka Spit is blij met de duidelijkheid die de gemeenteraad in deze brief heeft gegeven: "Ik kon bij de beoordeling van de aanvragen voor ontheffing van deze 9 winkels niet voorbij gaan aan de uitslag van het referendum van juni 2005 over de uitbreiding van de koopzondagen in de binnenstad van Utrecht.

Hierin sprak een meerderheid van de Utrechtse bevolking zich uit tegen uitbreiding van de koopzondagen. Het vorige College is na het referendum tot een strikt handhavingsbeleid van de zondagsluiting overgegaan. Ook heeft de raad het college eind 2005 gevraagd de aanvraag voor extra zondagopenstelling van de Meubelboulevard af te wijzen. Gezien deze omstandigheden kon ik niet zonder meer ontheffing verlenen aan de winkeliers van het Museumkwartier. Nu de huidige gemeenteraad het college verzoekt de geldende verordening toe te passen, heb ik die mogelijkheid wel. Op een later tijdstip praat ik met de gemeenteraad over de interpretatie van de referendumuitslag."

Om in aanmerking te komen voor een ontheffing moeten winkeliers aantonen dat ze met hun assortiment een bijdrage leveren aan het cultuurhistorische of toeristische klimaat van het Museumkwartier. Ook dient de aanvraag door minimaal vijf winkeliers te worden ingediend.
Provincie:
Tag(s):