donderdag, 23. november 2006 - 11:00

Winters van vroeger in het Openluchtmuseum

Arnhem

...met oud-Hollandse ijspret van 2 december t/m 14 januari
In het Openluchtmuseum in komt de winter van vroeger tot leven. Van 2 december 2006 t/m 14 januari 2007 gaat het museum terug in de tijd met een grote ijsbaan en allerlei winterse verhalen en activiteiten.

Op 2 december om 12.30 uur luiden jonge kunstschaatsers de winter in. Zij schaatsen een korte kür voor niemand minder dan Sjoukje Dijkstra. Daarna leren ze bezoekers schaatsen. Vanaf het begin, met de techniek van vallen en opstaan.

Op de ijsbaan in het Openluchtmuseum hebben al vele bezoekers - jong en oud - kennisgemaakt met ijs en schaatsen. Soms met angst in de benen maar vaak met hart en ziel. Om 12.30 uur wordt de ijsbaan geopend door de kunstschaatstalenten van de Nijmeegse Schaatsvereniging.

Zij schaatsen hun kür voor voormalig Europees-, wereld- en Olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra. Of zij ooit zó goed zullen worden? Wie zal het zeggen. Het belangrijkste is dat ze veel plezier beleven aan hun sport en hopelijk slaat de schaatsvonk over op het museumpubliek!

Daarna is het de beurt van de museumbezoekers. Leren schaatsen gaat met vallen en opstaan, maar ook dat kun je leren. De schaatsers van de Nijmeegse schaatsvereniging geven een praktische valtraining voor bezoekers en iedereen mag meedoen!

Zijn die barre winters nou eigenlijk écht verdwenen of is het vooral de wereld om ons heen die verandert? Met één druk op de knop verdrijven we duisternis en kou uit ons huis en wollen borstrokken en warme kruiken liggen zelden nog in onze linnenkast.

Hoog tijd om opnieuw kennis te maken met de winter van vroeger in het Nederlands Openluchtmuseum. Boeren en boerinnen verzamelen zich rond de kachel, de voeten warm, de ruggen koud. Terwijl hun nijvere handen werken, steken ze elkaar naar de kroon met mooie verhalen over de winter en het weer.

Er is geen winter zonder ijspret en dus is het grote entreeplein omgetoverd tot een feestelijk verlichte ijsvlakte. Jong en oud genieten van het schaatsen en de gezelligheid rond de baan.

Ieder weekend, op woensdagmiddag en in de kerstvakantie zijn er leuke activiteiten en in het knusse Zeeuwse kerkje geniet u van muzikale optredens. Kinderen breien en bakken op het Kindererf, er is een gezellige lampionnentocht en ook de dieren in de (kerst)stal vinden hun bezoekje heel gezellig.

Strenge winters inspireren tot sterke verhalen! De barre Elfstedentocht van 1963, de hongertochten uit 1944/45 en de sneeuwstormen uit 1979...Anno - het promotiebureau voor de Nederlandse geschiedenis - stelde een unieke CD samen vol verhalen en muziek en gratis voor bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum. Kijk ook op www.anno.nl/winters.

Het museum is van 2 december t/m 14 januari dagelijks open van 12.00 tot 20.00 uur, m.u.v. 25 dec. en 1 jan (gesloten) en 24 en 31 dec (tot 17.00 uur). Entree: volw. €10,50 kinderen 4 t/m 12 jr. € 7,50 en 65+ € 10,00. Schaatsen zijn te leen. Gedurende het winterprogramma is een selectie van de historische gebouwen geopend.
Provincie:
Tag(s):