woensdag, 15. november 2006 - 20:50

Wintertuinfestival

Elf dagen. Honderd schrijvers, dichters, muzikanten en kunstenaars.Elf podia.Drie steden.Dat is de jaarlijkse Wintertuin.Het leukste, grootste en veelzijdigste literatuurfestival van Nederland.Volgende week is het zover. 23 november begint het Wintertuinfestival.

Het Wintertuinfestival vindt plaats in Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn van 23 november tot en met 3 december.

Vorig jaar trok het festival meer dan vijfduizend bezoekers en dit jaar is het programma ook weer uitnodigend en veelbelovend.

Dit jaar is het thema van het Wintertuinfestival invloed, meer precies: de spanning tussen invloed en oorspronkelijkheid.

Over invloed en originaliteit wordt binnen de verschillende kunstdisciplines anders gedacht. In de muziek bestaat de cover of uitvoering, in het theater de interpretatie, in de beeldende kunst de school of stijl. En in de literatuur heb je plagiaat.

Toch zal geen schrijver ontkennen dat er boeken en auteurs van bepalende invloed zijn op zijn of haar werk. Waar houdt die invloed op en waar begint de originaliteit?

Tijdens het festival gaan bijna honderd dichters, schrijvers en kunstenaars op diverse manieren op zoek naar de spanning tussen originaliteit en invloed.

Enkele hoogtepunten:

* Alex van Warmerdam debuteerde dit jaar als dichter en krijgt lovende kritieken.

Het Wintertuinfestival is het enige festival waar hij komt voordragen uit ‘Van alle kanten komen ze’ - zondag 3 december.

* rockdivas zingen gedichten van Harry Mulisch. Met o.a. Ellen ten Damme, Roos en Anneke van Giersbergen - donderdag 30 november.

*Jiggy Djé , ‘de Eredivisie van de Nederlandse hiphop’ maakt van poѦ#039;zie hiphop, samen met Wudstik en Het Oostfront. Anneke Claus, Tsead Bruinja en Sieger M.G. maken van hiphop poѦ#039;zie - vrijdag 1 december

*Een reeks gesprekken over ‘invloed’ met:

P.F. Thomése en Thomas Verbogt spreken over muziek en literatuur - dinsdag 28 november

Esther Gerritsen en Paul Pourveur spreken over theater en literatuur - donderdag 30 november

Joyce Roodnat, Laurens Abbink Spaink en Erik Brus spreken over literatuur en film – vrijdag 1 december

* Een ‘onder invloed’ feest met Think of One, St. Paul, Eefje Wentelteefje, Els Moors, PJ Roggeband en het elfletterig genootschap en nog veel meer – zaterdag 2 december

* Grande Finale met voordrachten van Alex van Warmerdam, H.H. ter Balkt, Alfred Schaffer, Stefan Brijs, Arjen Duinker, , Nachoem Wijnberg en nog vele anderen - zondag 3 december.

De kaartverkoop is inmiddels begonnen en er zijn al programma’s uitverkocht!

Het complete programmaoverzicht is te zien op www.wintertuin.nl
Provincie:
Tag(s):