donderdag, 19. januari 2006 - 10:17

Wisselen van provider is moeilijk

Den Haag

Wisselen van internetprovider, (mobiele) telefoon- en televisieaansluiting is een groot probleem, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie. Eenderde van de mensen die vorig jaar is overgestapt heeft daar zoveel moeite voor moeten doen, dat hij het niet nog eens wil proberen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Heliview en gaat over de overstapdrempels en notaspecificaties in de elektronische communicatiesector. Enkele conclusies uit het onderzoek:

23 Procent van alle consumenten met een vaste telefoonaansluiting is de afgelopen 12 maanden overgestapt of is de komende 12 maanden van plan over te stappen. Hierbij gaat het met name om ADSL en kabelinternetgebruikers.

Bij 25 procent van hen leverde dit problemen op, vooral met betrekking tot de opzegtermijn en de switchkosten;
12 procent van alle consumenten met een mobiele telefoonaansluiting (75 procent) is overgestapt of wil overstappen. Van hen heeft 22 ervaring met problemen bij het overstappen; 24 procent van alle consumenten met een internetaansluiting (71procent) is de afgelopen 12 maanden overgestapt of is de komende 12 maanden van plan over te stappen; 11 procent van alle consumenten is de afgelopen 12 maanden overgestapt van televisieaanbieder of is de komende 12 maanden van plan over te stappen. Daarvan heeft 27 procent ervaring met problemen. Aanbieders zien de investeringskosten als grootste drempel, maar consumenten vinden de administratie juist vervelend.

Het ministerie is in overleg met de Opta over maatregelen. Consumenten zouden vooraf moeten weten welke opzegtermijnen gelden, hoeveel het kost om over te stappen en of de oude of de nieuwe aanbieder verantwoordelijk is om iets voor de consument te regelen. De aanbieders moeten daartoe zelf onderling goede afspraken maken, waarop de Opta kan toezien.

Zomer 2005 lanceerde minister Brinhorst al het actieplan ‘Een slimme consument in een snelle markt’. Het actieplan draait om keuzevrijheid voor de consument, vereenvoudigde klachtenafhandeling en geschillenbeslechting. De gebruiker moet de diensten met elkaar kunnen vergelijken.
Categorie:
Tag(s):