woensdag, 6. september 2006 - 21:45

'Wit-Rusland vrij'

Eindhoven

Bij het kwalificatieduel van het Nederlands elftal is woensdag in Eindhoven actie gevoerd voor vrijheid van meningsuiting en vakbondsrechten in Wit-Rusland. Organisatoren waren de FNV, Amnesty International, Mission to Minsk en de Landelijke Studenten Vakbond. Tijdens de actie zette zij een symbolisch tentenkamp op aan het Catharinaplein in het
centrum van Eindhoven.

Voorafgaand aan de wedstrijd haalden actievoerders handtekeningen op en deelden ze bandanna's uit met de tekst 'Wit-Rusland vrij' in het Russisch. Bij de actie waren ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Amnesty-directeur Eduard Nazarski van de partij.

Wit-Rusland wordt wel de laatste dictatuur van Europa genoemd. De vrijheid in dit land met 10 miljoen inwoners is ver te zoeken. Mensenrechten worden voortdurend geschonden. De overheid, onder aanvoering van president Loekasjenko, liet politieke tegenstanders verdwijnen en controleert of verbiedt onafhankelijke media, maatschappelijke organisaties, vakbonden.

De presidentsverkiezingen in maart dit jaar verliepen opnieuw oneerlijk. Maar voor het eerst durfden Wit-Russen publiekelijk te protesteren tegen de uitslag van de verkiezingen. Met nog meer onderdrukking als gevolg. De Europese Unie denkt erover om economische sancties tegen Wit-Rusland in te stellen.
Provincie:
Tag(s):