vrijdag, 20. oktober 2006 - 8:58

Witwassen bestraft met gevangenisstraf

Rotterdam

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag uitspraak gedaan in de megastrafzaak 'Vadder'. Het openbaar ministerie had 11 verdachten (één man en tien vrouwen) beschuldigd van onder meer deelname aan een criminele organisatie en/of van witwassen van grote geldbedragen van Nederland (via België) naar Ecuador/Colombia.

De verdachten verstopten grote hoeveelheden euro’s in geprepareerde schrijfmappen, die in koffers werden vervoerd door koeriers. Deze koeriers werden met name gerekruteerd uit de (Haagse) prostitutie.

De rechtbank heeft alle verdachten veroordeeld, met uitzondering van één verdachte die is vrijgesproken. Een aantal verdachten is veroordeeld voor gewoontewitwassen en deelneming aan een criminele organisatie. Bij de meeste overige verdachten is alleen witwassen bewezenverklaard. Anders dan de officier van justitie heeft de rechtbank niet bewezen geacht dat de geldbedragen die zijn witgewassen afkomstig waren uit de opbrengst van de handel in verdovende middelen, maar wel dat het geld afkomstig was van enig misdrijf.

De hoofdverdachte heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd gekregen. Aan een aantal verdachten is een gevangenisstraf opgelegd van 9 tot 24 maanden, waarvan telkens een gedeelte voorwaardelijk. Daar waar de officier van justitie werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen had geëist heeft de rechtbank overeenkomstig veroordeeld
Provincie:
Tag(s):