donderdag, 13. juli 2006 - 13:04

WK mennen voor lichamelijk gehandicapten

Hellendoorn

Van 6 tot 10 september wordt in Hellendoorn het vijfde wereldkampioenschap mennen voor mensen met een lichamelijke beperking gehouden. Menvereniging de Helderse Voerluu heeft speciaal daarvoor de stichting mensport Hellendoorn opgericht en is al maandenlang druk bezig met de aanleg van het hindernissenpark voor dit bijzondere evenement. Deze week nadert de voltooiing daarvan. Dat meldt de gemeente Hellendoorn donderdag op haar website.

Aan de wedstrijden in september doen veertig lichamelijk gehandicapten uit acht landen mee (de VS, Ierland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Nederland.)

In drie verschillende wedstrijden - dressuur, marathon en vaardigheid - strijden zowel landenteams als individuele deelnemers met één- en tweespan pony's en paarden om de wereldtitel. Daarnaast zullen veertig valide menners van de hoogste klasse uit Duitsland en Nederland een tweelandenwedstrijd verrijden.

In het Reestpark is de stichting Mensport Hellendoorn al een hele tijd bezig met het bouwen van obstakels. Deze hindernissen, bedoeld voor de marathon, hebben ieder een thema en passen in het omringende landschap. Zo zijn er een kikkerpoel, een wildstoel, een boerenerf, houthakkerskamp, een brug en kamelenbulten.

De rijders moeten met hun paard en wagentje, bijgestaan door een zogeheten groom (bijrijder), deze hindernissen zo behendig mogelijk nemen. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de laatste hindernis, met als thema boerenerf.

Bij de Helderse Voerluu traint sinds acht jaar een menner met een lichamelijk handicap. Door de expertise die zo bij trainer Jan Berendijk is ontstaan, heeft de club een reputatie opgebouwd waardoor ook ruiters uit andere plaatsen bij Berendijk zijn komen trainen.

De gemeente Hellendoorn hecht veel belang aan sport, juist ook voor mensen met een handicap. Behalve dat sport lijf en leden gezond houdt, is het ook een uitstekende manier om actief deel te nemen aan de samenleving. Om die reden ondersteunt Hellendoorn het wereldkampioenschap mennen voor lichamelijk gehandicapten. Burgemeester J.J. van Overbeeke zit in het comité van aanbeveling en de gemeente ondersteunt het evenement met een bijdrage van tienduizend euro.
Provincie:
Tag(s):