donderdag, 1. juni 2006 - 11:39

WK Veiligheidscontroles in Zwolse horeca

Zwolle

Veel Zwolse cafés zijn ter ere van het WK Voetbal voorzien van versiering. Ook wordt er extra drukte verwacht, vooral tijdens en na wedstrijden van het Nederlands elftal. Daarom besteedt de gemeente tijdens het wereldkampioenschap extra aandacht aan het controleren van de veiligheid in de Zwolse horeca. Tijdens de controles wordt vooral gelet op de regels met betrekking tot schenken van alcohol aan minderjarigen en brandveiligheid.

Voor deze controles werkt de gemeente, samen met de brandweer en de politie, in zogenaamde vliegende brigades. Dit houdt in dat door een aantal teams een korte en snelle controle wordt uitgevoerd. De teams kunnen daardoor in een relatief korte tijd een aantal horecabedrijven bezoeken, op tijden dat de zaak voor het publiek is geopend. De controleurs hebben een lijst van twintig controlepunten.

Op de lijst staan bijvoorbeeld alcoholverkoop aan jongeren onder de 16, de verkoop van sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar, nooduitgangen, aanwezigheid van portiers na 03.00 uur ’s nachts, aanwezigheid van brandblusmiddelen en de aanwezigheid van brandgevaarlijke decoratie.

Bij overtredingen, die direct invloed hebben op de veiligheid van bezoekers, (nooduitgangen die niet open kunnen of teveel mensen in het café) wordt in overleg met de horeca-exploitant het probleem ter plekke opgelost. Als oplossen niet direct mogelijk is dan kan als uiterste middel de zaak worden gesloten.

In deze ronde van de horecacontroles ligt de aandacht op de horecabedrijven binnen de grachten. Naar verwachting gaat de projectmatige aanpak van horecacontroles nog enkele jaren door. In volgende controlerondes zijn ook de zaken buiten de binnenstad en zogenaamde paracommerciële instellingen aan de beurt, zoals buurthuizen en sportkantines.
Provincie:
Tag(s):