woensdag, 4. oktober 2006 - 13:24

WNF-kantoor 1e CO2-emissievrije gebouw Europa

Zeist

Duurzaam bouwen om klimaatverandering aan te pakken
Het nieuwe onderkomen van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Zeist is het eerste CO2-emissievrije gebouw in Europa. CO2 is het broeikasgas dat klimaatverandering veroorzaakt. Daarnaast is het WNF-gebouw op dit moment ook het energiezuinigste gerenoveerde kantoorgebouw in Nederland. Klimaatverandering is een van de ernstigste bedreigingen van de natuur wereldwijd. Met het gebouw wil het WNF laten zien dat aantrekkelijke huisvesting goed samengaat met hoge eisen aan natuurvriendelijkheid en duurzaamheid.

De nieuwe behuizing is tot stand gekomen door een leegstaand en vervallen laboratorium met een grondige renovatie nieuw leven in te blazen. Daarbij is de visie van het WNF op duurzaam bouwen van begane grond tot dak consequent doorgevoerd.

In het gebouw zijn geen radiatoren of airconditioning. Dit is mogelijk door innovatieve toepassingen, zoals: een ingenieus systeem van waterbuisjes in de plafonds, dat zorgt voor een natuurlijke manier van verwarming en koeling, warmte- en koudeopslag in de aardbodem, natuurlijke ventilatie, 3-dubbel glas en zonnepanelen op het dak voor elektriciteit en warm water. In het gebouw is alleen verantwoord gekapt hout verwerkt met het FSC-keurmerk. Voor de trapleuningen is voor het eerst in Europa FSC-gecertificeerde bamboe gebruikt. Het tapijt is gemaakt van gerecyclede vloerbedekking. In de buitenmuren zitten nestkastjes voor vogels en verblijfplaatsen voor vleermuizen.

Het ontwerp is van Architectenbureau RAU. RAU transformeerde het sombere gebouw tot een licht en transparant kantoor en verplaatste de ingang van de noordkant naar de zonnige zuidzijde. Om het gebouw gevoel en een kloppend hart te geven werd het strakke middendeel weggebroken en vervangen door een organisch, bolvormig gedeelte, de Blob.

Algemeen directeur Johan van de Gronden: “Het WNF streeft naar een wereld waarin de mens leeft in harmonie met de natuur. Ik ben er heel trots op dat we met dit gebouw laten zien dat dat ook echt kan in de praktijk. We laten heel concreet zien waar we voor staan. Ik hoop dat we zo ook andere organisaties en bedrijven kunnen inspireren om de weg van duurzaamheid op te gaan�.

Het WNF-kantoor is tot stand gekomen met steun van tal van andere partijen, die van meet af aan het WNF-initiatief om een duurzaam gebouw neer te zetten hebben gesteund. Het WNF zal het historische landgoed Schoonoord, waarin het gebouw ligt, samen met de stichting Het Utrechts Landschap, de gemeente Zeist, lokale milieugroepen en scholengemeenschap Schoonoord in oude glorie herstellen. Dit is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en de Louisa van de Velden Stichting. Het WNF werkt wereldwijd met talrijke partners in het veld aan natuurbeschermingsprojecten. Deze filosofie van samenwerking wordt nu ook dichtbij huis toegepast.
Provincie:
Tag(s):