vrijdag, 22. december 2006 - 17:07

WNF schenkt PoolPixels aan kamerleden

Amsterdam

Het Wereld Natuur Fonds heeft alle 150 kamerleden vrijdag als kerstgroet een PoolPixel cadeau gegeven om te onderstrepen hoe belangrijk het is dat zij ervoor zorgen dat klimaatbeleid in 2007 hoog op de politieke agenda komt te staan.

Op de website www.poolpixels.nl kunnen mensen al vanaf één euro een (virtueel) stukje Noordpool kopen en daarmee tegelijkertijd een gift doen voor het klimaatproject van het Wereld Natuur Fonds in het Noordpoolgebied. Dat kan individueel, maar het WNF roept mensen ook op om hun hele familie, sportclub of bedrijf te mobiliseren om PoolPixels te kopen. Iedereen die een PoolPixel koopt kan zijn of haar naam toevoegen aan de pixel. Bij tien of meer pixels kan men ook een persoonlijke boodschap toevoegen.

Het Wereld Natuur Fonds heeft elk nieuw kamerlid een PoolPixel cadeau gedaan en hen per e-mail de boodschap gestuurd dat klimaatverandering één van de grootste bedreigingen is voor mens en natuur wereldwijd. En dat zij nu bij uitstek in de positie zijn om ervoor te zorgen dat effectief klimaatbeleid vanaf 2007 hoog op de politieke agenda komt te staan.

PoolPixels is een onderdeel van de klimaatcampagne die het WNF op dit moment voert onder de noemer 'Alvast bedankt voor uw bijdrage aan ons klimaat'. In deze campagne staat centraal dat iedereen op allerlei manieren wel degelijk een verschil kan maken als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door bij aanschaf van een nieuwe auto te kiezen voor een energiezuinig model, door te kiezen voor groene stroom, maar bijvoorbeeld ook door PoolPixels te kopen.

De opbrengst van PoolPixels gaat naar klimaatprojecten van het Wereld Natuur Fonds in het Noordpoolgebied. Het Noordpoolgebied is een wildernis van sneeuw en ijs, spitse bergen en bevroren zeeën, fjorden en toendra's. Het is het leefgebied van de ijsbeer, zeehond en walrus, de kariboe en poolvos, de Beluga walvis en narwal, zeearend en sneeuwuil. De toekomst dreigt letterlijk weg te smelten in het Noordpoolgebied. De gemiddelde temperatuurstijging op de Noordpool gaat ongeveer tweemaal zo snel als in de rest van de wereld en recent onderzoek toont aan dat de Noordpool in dit tempo al in de zomer van 2040 ijsvrij kan zijn.

Het WNF verzamelt in het Noordpoolgebied data en informatie over de effecten van klimaatverandering met als doel het informeren en beïnvloeden van beleidsmakers, zodanig dat er wereldwijd concrete stappen worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan. Het WNF ondersteunt bijvoorbeeld het zenderen van ijsberen om in kaart te brengen wat de gevolgen van klimaatverandering zijn op de ijsbeer. Zo is al bekend dat het jachtseizoen van de ijsbeer steeds korter wordt omdat het water later dichtvriest en het ijs eerder smelt. Met als gevolg dat de ijsbeer verzwakt raakt door voedselgebrek en zijn conditie achteruit gaat.
Categorie:
Tag(s):