zaterdag, 28. oktober 2006 - 20:41

Woningen ontruimd voor ontmanteling vliegtuigbom

Odiliapeel

De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft zaterdagmiddag in Odiliapeel vlak naast de vliegbasis Volkel een brisantbom van 1000 pond onschadelijk gemaakt. Diverse bewoners moesten hun woningen tijdelijk verlaten. Enkele wegen werden afgesloten.

De bom werd vrijdagmiddag aangetroffen bij ploegwerkzaamheden op een stuk akkerbouwgrond . De politie stuurde onmiddellijk een bomteamleider terplaatse, die constateerde dat het om een grote bom ging. Hierop werd de EOD ingeschakeld.

Omdat de bom pas bij daglicht geborgen kon worden stelde de politie het explosief onder bewaking. Zaterdagmorgen om 11.50 uur hebben vijf gezinnen binnen een straal van 375 meter vanaf de bom, bij de ruiming daarvan, hun woning moeten verlaten. Zij werden tijdelijk ondergebracht bij familie en konden even na 13.00 uur hun woning weer betrekken. Mensen in een straal van tussen de 375 meter en 750 meter moesten gedurende die tijd binnenblijven. Voor de vliegbasis leidde dit nauwelijks tot verstoring van het normale proces.

Nadat de EOD het projectiel gedemonteerd had wilde ze het vervolgens elders gecontroleerd tot ontploffing brengen. Bij de graafwerkzaamheden die daarvoor nodig waren, bleek het grondwater te hoog te staan om dit veilig te kunnen doen. De EOD heeft de bom meegenomen en zal er voor zorgen dat de bom mogelijk volgende week op zee tot ontploffing wordt gebracht.
Provincie:
Tag(s):