vrijdag, 31. maart 2006 - 14:17

Woningzoekenden implanteren met computerchip

Hilversum

De Hilversumse woningcorporatie Atella stelt voor om woningzoekenden te implanteren met computerchips. Volgens de woordvoerder van Atella kan zo effectief woningfraude en scheefwonen worden bestreden. De chip registreert of een bewoner van een sociale huurwoning recht heeft op die woning en of de bewoner ook echt in de woning woont.

Een Amerikaans bedrijf dat beveiligingsapparatuur verkoopt, heeft al dergelijke computerchips ingeplant bij zijn werknemers. De chips, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, verschaffen de werknemers toegang tot de kluizen van het bedrijf. Het Hilversumse initiatief is naar verluidt de eerste van zijn soort in Europa zo liet het bedrijf, CityWatcher.com, weten.

De Nederlandse Woonbond is gematigd positief over de innovatie. Woonbonddirecteur Mária van Veen: 'Voordeel is dat eindelijk duidelijk wordt dat scheefwonen nauwelijks voorkomt.' Zij wijst erop dat het verplicht stellen van de chip onacceptabel zou zijn, vanwege de gevolgen daarvan voor de privacy van woningzoekenden. Directeur Sean Darks van CityWatcher.com, die zelf een chip in zijn lichaam heeft zitten, zegt dat de zogenoemde Radio Frequentie Identificatie Chips (RFIDs) niet gebruikt kunnen worden om de gangen van de huurders na te gaan. ,Het is een passieve chip. Er wordt geen signaal uitgezonden. De chip is net als een sleutelkaart.'

De Hilversumse woningcorporatie ziet de chips zelfs als een mogelijk volgende stap in het huurbeleid. Minister Dekker van Volkshuisvesting komt met het nieuwe huurbeleid voor een deel tegemoet aan een langgekoesterde wens van woningverhuurders om de huren te mogen verhogen. De verhuurders hopen met nieuwe maatregelen hun greep op de woningmarkt te versterken. Op 8 april protesteren huurders uit heel Nederland op De Dam in Amsterdam tegen de huurvoorstellen.
Provincie:
Tag(s):