woensdag, 2. augustus 2006 - 21:58

Wordt Westerbork het “Groenste dorp van Nederland�

Westerbork

Op vrijdag 4 augustus bezoekt de vakjury van Entente Florale Westerbork, om te beoordelen of Westerbork de titel ‘Groenste dorp van Nederland’ verdient. De jury krijgt op deze dag een druk programma voorgeschoteld, waarbij ze rondgeleid worden door Westerbork en omgeving.

Westerbork ademt een ontspannen en landschappelijke sfeer uit. Oude bomenrijen en bossen, direct tegen het dorp de essen met hun karakteristieke bolling, beekdalen en op een steenworp afstand de heide. Het nabijgelegen monumentendorp Orvelte toont hoe een esdorp vroeger was.

De oude groenstructuren in het dorp en landschap krijgt de jury in elk geval te zien. Maar de rondgang gaat ook naar de nieuwere wijken, zoals Hooimaveld en de Pieterberg. En natuurlijk komt Orvelte in beeld. Ook bijzondere natuurprojecten zoals Scharreveld en de Beiler- en Westerborkerstroom zijn opgenomen in de route.

De jury kijkt naar het geheel van het groen, waarbij ook inzet van bewoners, aanwezigheid van vuil, de rol van recreatie, natuurwaarde, kortom het ‘totaalplaatje’ aan bod komt. Bewoners kunnen eventueel helpen door hun buurt en tuin netjes te houden.

Wethouder Bolhuis zal de juryleden vrijdagmorgen verwelkomen in Museumherberg “De Ar�. Vervolgens zal hij de belangrijkste groenzaken vervolgens toelichten. Hierna gaat het gezelschap in de bus om de bijzondere locaties buiten Westerbork te bekijken. ’s Middags gaan de juryleden op de fiets om zich zo een beeld te vormen van het groen in het dorp zelf.
Provincie:
Tag(s):