vrijdag, 29. september 2006 - 12:25

Wroetende zwijnen zorgen voor overlast

Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn neemt tijdelijk maatregelen om de voetbalvelden van de voetbalverenigingen AGOVV en Victoria Boys te beschermen tegen wroetende zwijnen. Beide voetbalverenigingen ontvangen van de gemeente Apeldoorn een elektrische afrastering in bruikleen, op voorwaarde dat zij zorgdragen voor het plaatsen van en het onderhoud aan het raster.

Het idee om een wildwerend raster te plaatsen ontstond bij de gemeente anderhalf jaar geleden als oplossing voor de oprukkende everzwijnen naar de stad. Het wildkerend raster gaat lopen vanaf de A50 nabij de Hoog Buurloseweg tot aan het sportcomplex Orderbos. De financiële mogelijkheden om dit hekwerk te kunnen realiseren zijn echter voorlopig nog ontoereikend.

Het raster zal daarnaast over een gebied worden aangelegd met veel grondeigenaren. De gemeente heeft de medewerking van deze eigenaren (onder meer op financieel gebied) nodig om het wildkerendraster te kunnen plaatsen.

De overlast is groot dit jaar door het hoge aantal wilde everzwijnen op de Veluwe. Ondanks het voedselaanbod in de bossen, rukken de dieren op naar de stad op zoek naar bijvoorbeeld emelten, kevers en muizen. Dat doen ze in de wegbermen, maar ook steeds meer in tuinen en op sportvelden en speelweiden.

De gemeente verwacht dat confrontaties tussen everzwijnen en bewoners uit Apeldoorn in de nabije toekomst intensiever zullen worden. Het is een gevolg van de plannen van de nationale en regionale overheid om de Veluwe te ontrasteren met als doel natuurlijke verbindingen te creëren tussen de diverse natuurgebieden in Nederland. Een beleid dat de gemeente Apeldoorn overigens onderschrijft.
Provincie:
Tag(s):